Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

Deze remedie op het internet lijkt de redding tegen grijs haar. Dermatoloog reageert: “Laat ook je bloed checken”

doorRedactieop 13/05/2023

Help, je hebt grijze haren gespot. Maar daar weet dr. Google wel wat op. Online lees je vaak: “Voeding kan helpen om je haarkleur te behouden”. Klopt dat? We vragen het dermatologe Katrien Smets in onze nieuwe reeks waarbij we advies van Google verifiëren bij een deskundige. Al kent de experte nog wel een must voor minder grijs haar: met deze slechte gewoontes stoppen.

Dit zegt dr. Google: “Normaal krijg je je eerste grijze haren tussen je 35ste en je 40ste. Dat kan variëren volgens afkomst en is ook erfelijk bepaald. Als je jong grijs wordt, kan dat ook te maken hebben met andere factoren, bijvoorbeeld met stress, roken, uv-straling, verontreinigende stoffen in de lucht, maar ook met chemische haarverf en chemische verzorgingsproducten zoals shampoos en conditioners die vaak ammoniak, fosfaten en sulfaten bevatten.”

“Voeding kan je helpen om langer je eigen haarkleur te houden”, lees je online. “Voedingsstoffen die je binnenkrijgt, worden door je hele lichaam getransporteerd; onder meer naar de haarwortels om daar hun voedende bijdrage te leveren.”

“Een stof die belangrijk is voor een mooie haarkleur is onder andere vitamine B12. Dat zit in dierlijke producten zoals eieren, vlees, zuivel en vis. IJzer, jodium, zink en koper zijn nodig voor sterk en gezond haar en water is essentieel om de haarzakjes te voorzien van de benodigde voedingsstoffen”, zo schrijft vanderpigge.nl.

Zijn er factoren waardoor we minder snel grijs worden? Dit zegt een deskundige

Katrien Smets, dermatoloog: “Je haarkleur wordt bepaald door pigmentcellen, melanocyten in de haarzakjes. Hoe ouder je wordt, hoe minder pigment er wordt aangemaakt in de haarzakjes, waardoor je grijs wordt.”

“Zoals dokter Google aangeeft, is het moment waarop je grijs wordt, genetisch bepaald. Mensen met een lichte huidskleur worden minder snel grijs dan mensen met donkere huidskleur. Er kan zo’n tien jaar verschil op zitten.”

“Sommige ziektes hebben ook een ­invloed op de vorming van grijze haren: alopecia areata, een vorm van kaalheid, geeft bij hergroei vaak grijze haartjes, en vitiligo kan witte vlekken op de huid geven, maar ook witte haren.”

“De voedingstips die dokter Google geeft, kloppen. Je schildklierfunctie moet ook optimaal zijn voor een goede werking van de haarzakjes: laat daarom regelmatig je bloed eens checken.”

“Chemische haarverven en haarproducten met waterstofperoxide kan je beter zo veel mogelijk vermijden: ze dragen bij tot een verminderde melanineproductie. Stop zeker met roken: dat veroorzaakt oxidatieve stress, waardoor minder pigment wordt aangemaakt.”

“Probeer ook chronische stress te voorkomen, dat bevordert de vorming van grijze haren. Probeer om slaapproblemen, angst of depressieve klachten aan te pakken”, aldus de dermatologe.

“Helaas is het op dit moment nog niet mogelijk om te voorkomen dat je grijs wordt”, zegt Smets. “Goed voor jezelf zorgen, met de juiste voeding, beperking van chronische stress en optimale verzorging van je haren, kan wel helpen om je haarkleur zo lang mogelijk te houden.”