Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

Deze 'superfoods' zijn supergezond én supergoedkoop

doorNathalie Topsop 08/04/2021

Waarom moeilijk doen als het gemakkelijk kan? Door een aantal slimme keuzes te maken in de supermarkt, kan je je gezondheid een boost geven. En daarmee bedoelen we niet dat je karretje volgestouwd moet worden met chiazaad of rauwe cacao: je vindt immers heel wat superfoods in het groenten- en fruitrayon.

1. Rode biet

Warm of koud? Een ding staat vast: je hebt redenen genoeg om rode biet af en toe op je menu te zetten. Deze frisse groente zit namelijk boordevol antioxidanten en werkt daardoor ontstekingsremmend. Bepaald onderzoek suggereert zelfs dat betaïne, een van de stoffen die rode biet bevat, het risico verkleint op hart- en vaatziektes. Daarnaast levert rode biet je ook kalium, magnesium, ijzer, vitamine A, B6 en C, foliumzuur en koppelt ander onderzoek de consumptie van rode biet aan betere sportprestaties.

2. Citrusvruchten

Hetzelfde verhaal hier: omwille van de antioxidanten die sinaasappel, citroen en co bevatten, zouden ze de bloeddruk verlagen en hart- en vaatziekten helpen voorkomen.

3. Boerenkool of 'kale'

Boerenkool - ook bekend onder het hippere Engelse 'kale' is dé groente van het moment. In een salade, soep of als homemade chips: wat je ook met boerenkool doet, het blijft een van de 'rijkste' voedingswaren. Boerenkool levert je onder meer vitamine A, B6, K, C, calcium, vezels en magnesium, terwijl een portie maar 35 calorieën bevat. Bovendien zou het de cholesterol helpen verlagen. En: als wintergroente is het nu overal verkrijgbaar.

4. Peulvruchten

Ook om peulvruchten als kikkererwten, kidneybonen en linzen kan je tegenwoordig moeilijk heen. Nog een reden nodig om je te goed te doen aan hummus of een bonensalade? Peulvruchten zitten vol proteïnen, vezels, ijzer en foliumzuur en kalium.

5. Havermout

Waarschijnlijk denk je nu meteen aan je ontbijt, maar er zit meer in dat supergoedkope pak havermout dan je denkt. Zo kan je er prima vegetarisch burgers mee maken bijvoorbeeld. Pluspunt: een half klopje van deze kleine vlokken levert je al 4 gram vezels en 5 gram proteïnen. Nog straffer: havermout bevat bèta-glucanen, een vezel die slechte cholesterol zou verlagen met vijf tot tien procent.