Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

Deze vijf kwaaltjes verhelp je met natuurlijke remedies

doorBoironop 06/01/2018

Hoofdpijn, diarree en menstruatiepijn zijn hardnekkige kwaaltjes, waarbij al te snel naar medicatie wordt gegrepen en natuurlijke remedies over het hoofd worden gezien. Benieuwd wat je dan wel hoort te doen? Je leest het hier.

Menstruatiepijn

Natuurlijke remedie?
Meer dan de helft van alle vrouwen heeft last van menstruatiepijn. Eén van de doeltreffendste remedies in de strijd tegen menstruatiepijn is warmte. Een warme douche of het gebruik van een warmwaterkruik of pijnboompitkussentje helpt je vast en zeker om de ergste pijn te verlichten. Wie daarnaast te maken krijgt met vervelende krampen, kan de buikzone insmeren met lavendelolie. Ook de inname van druppels op basis van wildemanskruid of pulsatilla kunnen krampen bestrijden.

Hoofdpijn

Natuurlijke remedie?
Heb je last van hoofdpijn, trek dan de frisse buitenlucht in voor een sportieve activiteit. Hierdoor worden je spieren minder gespannen en maak je endorfine aan die de pijn verzacht. Ook het vermijden van bepaalde voedingstoffen die een trigger voor hoofdpijn kunnen zijn, zoals kaas, chocolade of cafeïne, biedt mogelijk verlichting. Drink daarnaast voldoende water. Hoofdpijn kan immers een indicatie zijn dat je te weinig drinkt. Wie regelmatig met hoofdpijn kampt, kan ook een beroep doen op homeopathische geneesmiddelen. In tegenstelling tot pijnstillers brengen deze geen bijwerkingen met zich mee. Raadpleeg hiervoor zeker een homeopaat. Zelfmedicatie is bij een complexe aandoening zoals hoofdpijn niet aangewezen.

Diarree

Natuurlijke remedie?
Hoewel geneesmiddelen tegen diarree de ontlasting tijdelijk stoppen, zorgen ze op termijn mogelijk voor verstoppingen en extra darmklachten. En dat wil je natuurlijk absoluut vermijden. Bij diarree is het raadzaam om zoetigheid, vettige en pikante voeding links te laten liggen en veel te drinken om uitdroging tegen te gaan. Water, thee en soep zorgen voor de nodige hydratatie, terwijl cola, rijstwater en yoghurtdranken daarnaast ook darmklachten kalmeren of het darmflora terug op peil brengen. De buik inmasseren met lavendelolie helpt dan weer om buikkrampen aan te pakken.

Eczeem

Natuurlijke remedie?
Eczeem is een verzamelnaam voor huidaandoeningen, waarbij de huid meestal droog aanvoelt, roodheid vertoont en hevig jeukt. Bij eczeem komt het erop neer dat de huid goed gevoed en gehydrateerd moet worden met een vette crème of zalf om uitdroging zoveel mogelijk tegen te gaan en de huid soepel te houden. Gebruik daarvoor hypoallergene huidverzorgingsproducten zonder alcohol of parfum, want deze stoffen drogen de huid nog verder uit. Aloë Vera is daarnaast een populaire natuurlijke remedie die de jeuk stilt en ontstekingswerend werkt. Ook zalf op basis van goudsbloem of calendula officinalis beschermt tegen infecties en bevordert de genezing van wondjes.

Misselijkheid

Natuurlijke remedie?
Hoewel misselijkheid meestal onschuldig is, doe je er goed aan om toch de oorzaak van je maagklachten te achterhalen. Is die niet meteen zorgwekkend, probeer dan één van de vele natuurlijke huismiddeltjes om de maag te kalmeren. Zo is gember een populaire remedie bij heel wat maagklachten, zelfs bij ochtendmisselijkheid of reisziekte, dankzij de werkzame stof gingerol. Ook citroen, sinaasappel, pepermunt en basilicum kunnen de maag tot rust brengen, omdat ze de spijsvertering bevorderen. Kamp je naast je misselijkheidsgevoel ook met veel stress, dan kan braaknoot of nux vomica je mogelijk van je maagklachten afhelpen.