Dit is de reden waarom je zoveel dorst krijgt van suiker

doorNele Annemansop 24/09/2018

Krijg jij na een suikerrijk dessert plots ook zo’n zin om iets te drinken? Je bent niet de enige. Waarom die zoete lekkernijen ons zo dorstig maken, kom je hier te weten.

Volgens Caroline Apovian, professor in de afdeling endocrinologie, diabetes en voeding aan de Bosten University School of Medicine, heeft de reden waarom je zo dorstig bent na iets zoetigs te maken met je bloedsuikerspiegel. ‘Als je suiker eet, gaat dat eerst naar je maag en dan in je bloedbaan. Zodra de suikerdeeltjes je bloed bereiken, beweegt het water uit je cellen en in je bloed om de balans in je bloed te herstellen. Naarmate je cellen water verliezen, sturen ze signalen naar de hersenen om aan te geven dat ze meer water nodig hebben. Het resultaat? Je hebt dorst.’

En het proces verloopt erg snel volgens Apovian. ‘Aangezien glucose door de darm wordt geabsorbeerd en snel in de bloedbaan terechtkomt, voel je je al binnen vijf à tien minuten dorstig.’ De beste manier om je dorst weg te nemen is volgens haar met een glas water. ‘Hoewel je misschien naar iets zoets verlangt zoals een fruitsap, limonade of warme chocolademelk, zal een suikerhoudend drankje bovenop een dessert, je energiebalans alleen nog maar meer verwarren. Je krijgt immers niet alleen meer suiker binnen, maar ook een lading lege calorieën.’