Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

Dit is het beste wat je kan doen voor een betere nachtrust

doorNele Annemansop 04/07/2020

Voel jij je ook vaak niet echt helemaal uitgerust? Volgens neuroloog en slaapspecialist W. Chris Winter is er een heel simpele manier om de kwaliteit van je nachtrust te verbeteren.

Het beste wat je kan doen om beter te slapen? Volgens slaapspecialist Chris Winter is dat heel eenvoudig: elke dag op hetzelfde tijdstip opstaan, ongeacht hoe laat je naar bed gaat. Volgens Winter zit onze agenda meestal zo vol - deadlines op het werk, een afspraak hier, een etentje daar, even naar de fitness en ondertussen het huishouden doen - waardoor we er maar zelden in slagen om op hetzelfde tijdstip op te staan. En maken we het ’s avonds wat later, dan zetten we met z’n allen de wekker de volgende ochtend ook iets later of helemaal niet. Helaas leer je je lichaam dan alleen maar te slapen als het volledig uitgeput is. Het gevolg? Je kan op andere dagen de slaap maar moeilijk vatten en je raakt nog meer uitgeput.

Maar op welk tijdstip ga je dan het best naar bed? En wanneer zou je wakker moeten worden? Volgens Winter moet je een tijdstip kiezen dat het best past bij jouw levensstijl en dat je kan volhouden. Moet je ’s morgens om 9 uur op het werk zijn en pendel je een halfuurtje? Dan sta je het best op rond 8 uur. Als je uitgebreid wil ontbijten, nog even wil gaan joggen of als je de kinderen moet klaarmaken voor school, zet je je wekker nog een halfuur of een uurtje vroeger. Geef jezelf gewoon voldoende tijd om van een groggy naar menselijke toestand te gaan.

Er bestaat volgens Winter ook niet zoiets als de beste tijd om op te staan. Ben je een vroege vogel? Dan sta je beter om 6 uur op dan in de namiddag, zelfs als je het de vorige avond wat later gemaakt hebt. Ben je een nachtuil? Dan moeten je waarschijnlijk niet meer vertellen dat je beter geen uitje met je vrienden of familie plant voor 8 uur ’s morgens. Je hoeft dus heus geen ochtendpersoon te zijn om te genieten van een kwalitatieve nachtrust.