Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

Dit is het enige dieet dat je écht gelukkig maakt

doorLaurane Berkeinop 13/05/2020

Het dopamine dieet: geen dieet dat ons calorieën laat tellen, maar een dieet dat de dopamine, aka het gelukshormoon, in ons lichaam stimuleert! Klinkt allemaal leuk, natuurlijk. Maar… wat is dopamine en hoe werkt het dieet?

Dopamine: het gelukshormoon in ons lichaam

Dopamine is een neurotransmitter -een chemische stof die als boodschapper fungeert tussen hersencellen- die je lichaam een gevoel van genot doet ervaren. Verschillende factoren kunnen de dopamine in je lichaam verhogen: seks, eten, beweging, alcohol… Wanneer je een handeling uitvoert die de aanmaak van dopamine bevordert, belonen je hersenen je door een gevoel van geluk uit te sturen in je lichaam.

Eet jezelf gelukkig in één dag

Zo’n gevoel van geluk blijft natuurlijk niet voor eeuwig in je lichaam. Je kan de aanmaak van dopamine wel zelf aanwakkeren met verschillende voedingsmiddelen. Schuldgevoelens wanneer je weer eens te veel gegeten hebt, zijn vanaf nu dus verleden tijd! Jezelf gelukkig eten, heeft alleen maar voordelen, toch?

Eieren, gerookte zalm, zuivelproducten en noten en zaden bevatten veel eiwitten en weinig vetten. Verwen jezelf met een ontbijt bestaande uit bovenstaande voedingsstoffen, en zet je dag gelukkig in!

Mager vlees zoals rundvlees, kip en kalkoen zijn de perfecte keuzes tijdens je lunch. Ook magere vissen zoals kabeljauw, tong en forel verdienen een plaatsje op je bord.

Zin in een tussendoortje? Grijp dan naar groenten en fruit. Vooral bananen, appels en aardbeien bevatten stoffen die je lichaam nodig heeft voor de aanmaak van dopamine. Zin in iets zoets? Geniet dan van een stukje donkere chocolade.

Smeer jezelf ‘s avonds een paar sneetjes roggebrood, om de aanmaak van dopamine in je lichaam nog meer aan te moedigen. Resultaat: je eet jezelf gezond én gelukkig!