Dit is wat er met je lichaam gebeurt als je het ontbijt overslaat

doorValérie Wautersop 22/11/2019

Is het ontbijt écht de belangrijkste maaltijd van de dag?!

Ben jij zo iemand die het ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag vindt? Of kan het je niet al te veel schelen of je al dan niet iets naar binnen werkt aan het begin van de dag? Feit is dat al jarenlang wordt gezegd dat er tal van gezondheidsvoordelen vast zitten aan het nemen van een goed ontbijt. Maar is dat wel echt zo?

Uit recent onderzoek blijkt dat er wat gewicht betreft niet al te veel verschil bestaat tussen mensen die wel ontbijten en degenen die dat niet doen. De American Heart Association ondervond na onderzoek wel dat ontbijters minder kans hebben op een hoge bloeddruk, hoge cholesterol of hartziekten.

Een nieuwe studie gepubliceerd in the American Journal of Clinical Nutrition onderzocht wat er gebeurt met je lichaam als je het ontbijt overslaat. Hiervoor werden 17 gezonde volwassenen getest op drie verschillende dagen: één keer wanneer ze het ontbijt oversloegen, één keer wanneer ze drie normale maaltijden aten en één keer wanneer ze de lunch oversloegen. De calorie- en proteïne- en vetinname werd echter wel gelijk gehouden. Tijdens het onderzoek werden er op geregelde tijdstippen tussen 7 uur 's ochtends en 9 uur 's avonds bloedstalen genomen, waarbij hormoonlevels, glucose- en insulineconcentratie en immuuncelactiviteit werden gemeten.

Uit dit onderzoek bleek dat men meer calorieën verbrandt wanneer de lunch of het avondeten wordt overgeslagen, in vergelijking met wie drie maaltijden per dag eet. Een verschil in glucoselevels werd er echter niet opgemerkt. Wat wel verschilde waren de glucoseconcentratie in het bloed, markers voor ontstekingen en afscheiding van insuline. De conclusie? Veel verschil in gezondheid blijkt er niet te bestaan tussen wie wel en wie niet ontbijt. Zolang je gezond leeft eet je 's ochtends dus vooral (niet) als je daar zin in hebt.