Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

Dit verrassende gezondheidsvoordeel van yoghurt kende je nog niet

doorNele Annemansop 21/03/2020

Goed nieuws voor alle yoghurtfans: volgens een nieuwe studie kan het eten van je favoriete snack immers het risico op cardiovasculaire aandoeningen verminderen.

De studie, die gepubliceerd werd in het tijdschrift American Journal of Hypertension, analyseerde ongeveer 74.000 mannen en vrouwen die lijden aan een hoge bloeddruk. Ze vonden dat mensen die meer dan twee keer per week gefermenteerde yoghurt aten, minder kans liepen op een hartaanval of een beroerte. De onderzoekers wisten al dat yoghurt zowel een hoge bloeddruk kan verlagen als cardiovasculaire gezondheidsproblemen voorkomt, maar dit is het eerste onderzoek naar de langdurige inname van gefermenteerde yoghurt.

De onderzoekers analyseerden daarvoor twee reeds bestaande studies, de Nurses’ Health Study en de Health Professionals Follow-Up Study, die allebei uitgevoerd werden door de Harvard School of Public Health en gefinancierd werden door de federale overheid. Daaruit bleek dat vrouwen die regelmatig gefermenteerde yoghurt eten, 17 procent minder kans hebben cardiovasculaire aandoeningen, terwijl mannen die dol zijn op zuivelproducten hun risico met 21 procent zagen dalen.

Maar wat is er dan zo goed aan yoghurt? Daar zijn de onderzoekers helaas nog niet helemaal uit. Daarnaast heeft het onderzoek enkele beperkingen. Zo is het mogelijk dat de mensen die wekelijks yoghurt aten, een gezondere levensstijl nastreefden met een gevarieerd voedingspatroon en veel beweging, wat hun gezondheid in het algemeen al verbetert. Maar hey, baat het niet, dan schaadt het niet!