Dokter aan het woord: het verschil tussen griep en corona (+ hoe je ze voorkomt!)

doorBoironop 18/10/2020

Vraag je je bij een flinke niesbui of hoest af of je corona hebt? Je bent niet de enige. Want wat is nu eigenlijk het verschil tussen corona, ‘gewone’ griep en een verkoudheid? En wat kan je doen om het te voorkomen? We vroegen het aan dr. Rini Verpraet. “Het is niet omdat je keelpijn hebt, dat je meteen moet vrezen voor het ergste.” 

September ging traditiegetrouw gepaard met heel wat snot, vooral bij gezinnen met jonge kinderen. En nu de herfst haar intrede deed, kampen veel mensen met najaarskwaaltjes als hoest, niesbuien of keelpijn. Geen wonder dat we ons massaal vertwijfeld afvragen: heb ik nu corona, griep of een verkoudheid? We vroegen het aan dr. Rini Verpraet, die klassieke geneeskunde aanvult met homeopathie.

Wat is nu precies het verschil tussen ‘gewone’ griep en corona?

“Er heerst nogal wat verwarring bij patiënten”, beaamt dokter Rini Verpraet. “En dat is heel begrijpelijk, want veel symptomen overlappen: koorts die oploopt tot boven de 38 graden, vermoeidheid, hoesten, keelpijn, spierpijn, hoofdpijn … Die verschijnselen kunnen zowel bij de ‘gewone’ griep als bij corona optreden. En ook bij een verkoudheid zien we verschillende van die klachten terug.”

“Bij griep treden, naast die overlappende symptomen, spierpijn en hoofdpijn op de voorgrond. Maar de kans op een gewone griep is momenteel nog erg klein. Want griep manifesteert zich vooral in december en januari. Lijd je aan een verkoudheid, dan hoort daar doorgaans snot, niezen en keelpijn bij, maar zelden koorts, droge hoest of kortademigheid. Terwijl corona zich vaak juist laat herkennen aan die specifieke symptomen: een droge hoest en kortademigheid, vaak gepaard met een druk op de borstkas. Ook erg typisch is verlies van geur en smaak, wat vaak al optreedt voor de andere klachten. Proef en ruik je plots niets meer, dan is dat een duidelijk teken dat je best een coronatest laat doen.”

Slotsom: het is niet makkelijk om het onderscheid te maken. “Je moet de symptomen ook altijd bekijken in combinatie met de mogelijke blootstelling die er is geweest,” vult dr. Verpraet aan. “Heb je symptomen na een hoog risicocontact? Dus: face-to-facecontact op minder dan 1,5 meter afstand en langer dan 15 minuten zonder masker? Dan is een coronatest aangewezen. Maar je hoeft niet te panikeren bij elke hoest of keelpijn.” 

Hoe kan je voorkomen dat je ziek wordt? 

“Tegen de gewone griep kan je je laten inenten maar omdat het corona-vaccin er nog niet is, kan je dat virus niet voorkomen. Wel kan je enkele maatregelen nemen om je kans op besmetting te verkleinen: regelmatig handen wassen, afstand houden, niezen in je elleboog. 

“Preventief zorg je ook best voor een goede weerstand. Zowel naar verkoudheid en gewone griep als naar het coronavirus toe. Je versterkt je immuunsysteem door voldoende water te drinken, gezond te eten, voldoende te slapen, te bewegen en stress te vermijden. Daarnaast kan je supplementen nemen zoals vitamine C, D, zink en selenium. Een tekort aan deze elementen verhoogt het risico op zowel corona als griep. Het loont dus de moeite om wat extra te nemen. 

“Ook raad ik mijn patiënten vaak Oscillococcinum (Boiron) aan. Dat is een homeopathisch geneesmiddel dat je preventief of bij symptomen kan gebruiken. Oscillococcinum werkt ter preventie van symptomen van virale aandoeningen als griep en verkoudheid, en dus ook de symptomen van corona, die gelijkaardig zijn. Het middel stimuleert je organisme om zelf meer weerstand op te bouwen.”