Droge, geïrriteerde ogen? Zo voorkom je ze en pak je ze aan!

doorRedactieop 22/08/2017, laatst bijgewerkt op 21/08/2017

Zon, zee en strand mogen dan wel een ware weldoener zijn voor je psyche, gevoelige oogjes zijn er meestal niet zo tuk op. Wie vaak last heeft van oogirritaties treft tijdens de warme zomermaanden daarom beter extra voorzorgsmaatregelen.

Meest voorkomende oorzaken

Oogirritaties worden uitgelokt door de meest uiteenlopende factoren. Zo kunnen ze worden veroorzaakt wanneer prikkelende stoffen (rook, zandkorrels, chloor, stof …) in het oog terechtkomen of bij blootstelling aan koude lucht (airco), wind en fel (zon)licht. Ook aanhoudende visuele inspanningen en het langdurig dragen van contactlenzen of een slechte contactlenshygiëne kunnen het oog op termijn irriteren. Droge ogen komen in de praktijk het vaakst voor. Deze zijn soms het gevolg van dezelfde externe factoren als alle andere oogirritaties, maar dat is zeker niet altijd het geval. Ook slecht functionerende traanklieren, het verouderingsproces dat een steeds kleinere traanvochtproductie teweegbrengt, hormonale veranderingen, ongevoelig hoornvlies of het gebruik van bepaalde geneesmiddelen kunnen bepalend zijn.

 

Zo voorkom je ze

  • Draag op zonnige dagen een zonnebril om je ogen tegen zonlicht, stof en zandkorrels te beschermen. Een duikbril tijdens het zwemmen verkleint de kans op oogirritaties na contact met chloorwater of zeewater.
  • Vermijd rokerige ruimtes en rook zelf niet.
  • Draag je lenzen? Ga er dan zorgvuldig mee om! Was altijd je handen voor je ze inbrengt en verwijdert, draag ze niet langer dan aangewezen en vermijd ze wanneer je ogen de eerste tekenen van irritatie vertonen.
  • Gun je ogen voldoende rust na intensief beeldschermwerk. Kijk ook niet te lang televisie en lees niet te lang.
  • Vermijd airconditioning zoveel mogelijk. Deze veroorzaken een droge luchtstroom die de ogen kunnen irriteren. Verwarmingstoestellen brengen vaak hetzelfde effect met zich mee. Door een bakje met water aan de chauffage te hangen of een luchtbevochtiger in huis te halen voorkom je dat de lucht in huis te droog wordt.
  • Gooi oude cosmetica weg en leen het zeker nooit uit.
  • Vaak last van droge ogen? Ga na of je wel voldoende knippert met je ogen en let hier op indien nodig. Het traanvocht wordt immers pas gelijkmatig over het oog verdeeld als je voldoende knippert met je ogen.

Zo pak je ze aan

  • Bij klachten van tijdelijke aard kan je gebruikmaken van oogdruppels tegen oogirritaties en/of droge ogen. Homeopathische oogdruppels zijn uitermate geschikt voor het verzachten van vermoeide, geïrriteerde of geïnfecteerde ogen, aangezien ze geen bewaarmiddelen bevatten. De oogdruppels Homeoptic van fabrikant Boiron zijn in steriele unidosissen verpakt, waardoor ze eenvoudig en praktisch in gebruik zijn en geschikt zijn voor oogirritaties van diverse oorsprong.
  • Achterhaal samen met je arts de achterliggende oorzaak van de klachten en behandel die adequaat. Zo voorkom je dat de klachten zich herhalen of leiden tot ernstige infecties.
  • Gebruik indien nodig bepaalde voedingssupplementen. Vraag hiervoor raad aan je apotheker of arts.