Dure wijn is lekkerder. Maar soms ligt dat niet aan de smaak
Yes, bijna weekend! Tijd om een flesje te kraken. Maar wie in de supermarkt voor de wijnrekken staat, wordt soms overvallen door keuzestress. Volgens Zwitserse wetenschappers bestaat daar een handige oplossing voor: kies willekeurig een fles uit en dénk gewoon dat het de duurste is. Dankzij een trucje van onze hersenen zal ze dan ook lekker smaken.

Wijnsnobs durven weleens te pretenderen dat duurdere wijn beter is dan een goedkopere. In tijden dat restaurants nog open waren een huiswijn bestellen? ‘Nee hoor, we nemen de veel duurdere Bordeaux uit 2017, dat was een fantastisch jaar!’ Hebben ze gelijk? Geen idee of 2017 een goed jaar was voor de bekende Franse wijnstreek – we verzinnen maar wat – maar het prijskaartje beïnvloedt wél onze smaakpapillen. Dat zegt een onderzoeksteam uit Zwitserland.
Een aantal psychologen van de Universiteit van Bazel hebben een vermoeden dat we onszelf voor de gek houden als we geloven dat dure wijn lekkerder is dan goedkope. Voor alle duidelijkheid: duurdere wijnen kunnen wel degelijk kwalitatiever zijn. Maar ons brein proeft niet altijd het verschil.
Wij(n)sneuzen
Om dat te bewijzen, voerden de onderzoekers een experiment uit met 140 mensen. De geluksvogels dachten dat ze deelnamen aan een echte proeverij van een gerenommeerd wijnhuis, maar mochten in werkelijkheid in de naam van de wetenschap een hele avond wijn proeven. Alle proefpersonen zaten ver uit elkaar, zodat ze de wijnen niet met elkaar konden bespreken of elkaars mening konden beïnvloeden.
Op elke tafel stonden zes flessen. Drie ervan hadden geen label, dus proevers hadden geen idee hoe duur de wijn was. Op de andere drie flessen stond wel de exacte prijs. Tenminste, dat dachten de kandidaten. Uiteraard hadden de wetenschappers stiekem vals gespeeld en sommige flessen expres een duurdere prijs gegeven, en vice versa.
De taak van de proefpersonen was de wijn beoordelen. Zonder prijskaartje werden de flessen even lekker bevonden. De meesten konden het verschil niet proeven tussen goedkope en dure wijn. Stond de prijs er wel op? Dan kregen de proevertjes waarvan de kandidaten dachten dat ze het duurst waren, de beste punten.
Opgelet, het oog proeft ook mee
Met andere woorden: als het op wijn aankomt, laten we ons soms misleiden. Dat komt omdat ons brein een loopje met ons neemt. De volgende keer dat je naar de supermarkt gaat en weifelend voor het wijnrayon staat, kan je zelf een experiment uitvoeren. Spaar wat centen uit en neem een goedkopere fles mee. Wie weet bevalt de smaak je wel.