Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

“Een meeting op maandagochtend is bijna onmogelijk.” Expert zegt hoe je de eerste werkdag draaglijker maakt

doorStéphanie Verzelenop 15/05/2023

Maandag is de pijnlijkste werkdag. Of hoeft dat niet? Op sociale media pochen alsmaar meer mensen met hun‘bare minimum monday’. Op hun job doen ze die dag het ‘absolute minimum’ en dat maakt hen gelukkiger. Zorgt zo’n aanpak vanzelf voor minder stress? Arbeidspsycholoog Tom Dijckmans geeft raad. “Nu ‘maskeren’ we vaak onze niet-productieve momenten. En daar lijden we onder.”

“Ik zat in een cyclus van burn-out en stress. Elke maandagochtend wist ik dat die to-dolijst op me wachtte en ik voelde me verlamd door de druk die ik op mezelf legde. Eén maandag gaf ik mezelf toestemming om eens het ‘absolute minimum’ te doen. Sindsdien doe ik dat elke week. Het is als magie.”

Ze had de hele week een heleboel minder stress door haar bare minimum monday, vertelt de Amerikaanse onderneemster Marisa Jo Mayes in haar filmpjes. Met de video’s zorgde er mee voor dat het begrip ‘bare minimum monday’ boomde, ondertussen vergaarde de hashtag zo'n 2,2 miljoen views op sociaal medium TikTok en pikten heel wat nieuwsmedia het fenomeen al op.

Geen technologie op maandagochtend en maar 2 à 3 uur ‘echt’ werk

Let wel: Marisa ligt op zo’n bare minimum monday niet tot 12 uur in bed en doet wel degelijk meer dan een paar mails lezen. Ze start rond acht uur, maar mijdt technologie de eerste twee uur. Geen meetings, geen mails, alleen wat lectuur of lichte taken, alles op haar tempo. Om 10 uur doet ze creatief werk waar ze echt van geniet, tot de lunchpauze. Daarna doet ze twee à drie uur ‘echt’ werk. Maar zonder te multitasken of een gsm in de buurt.

En dan eindigt Marisa haar werkdag, vroeger dan anders. Maar omdat ze gefocust werkt, krijgt ze vaak evenveel gedaan als op een normale maandag, vertelt ze aan Business Insider. “En toch is dit geen productiviteitshack. Dit is een manier om jezelf als persoon voor te nemen op jezelf als werknemer aan de start van de week. Zodat je niet meteen onnodige druk op jezelf legt of onrealistische verwachtingen nastreeft. Dat is zo bevrijdend.”

Expert: “Het is bijna onmogelijk om meteen productief te zijn na het weekend”

Zo’n ‘maandag van het absolute minimum’ lijkt wel het perfecte tegengif voor de monday blues. Want ja, die plaagt veel werknemers, merkt arbeidspsycholoog Tom Dijckmans. “De ene groep kijkt zo op tegen maandag omdat ze hun job gewoon niet graag doen. De andere groep omdat ze op maandag weer in een compleet ander ritme terechtkomen. Vaak propten zij hun weekend ook vol leuks, waardoor ze moe aan de werkweek beginnen. Zo’n groot contrast tussen weekend en week, dat is niet gezond.”

Een bare minimum monday maakt die overgang een pak vloeiender, zegt Dijckmans. Hij gelooft dat werkgevers het concept zouden moeten aanmoedigen, als hun werknemers ietwat in staat zijn om hun maandag zelf in te vullen. “Er zijn bazen die verwachten dat je op maandag al om 9 uur een meeting volgt en belangrijke beslissingen neemt. Maar het is bijna onmogelijk, voor bediendes en kenniswerkers, om meteen honderd procent productief te zijn als ze net twee dagen met hun hoofd elders zaten.”

Sommige mensen proberen dat wel te zijn, merkt Dijckmans, en offeren daar soms een deel van hun zondag voor op. Niet de bedoeling, zegt de expert. “Zij bereiden op zondag al hun week voor. Ze bekijken dan al de agenda, lezen hun mails, plannen hun week uit. Zodat ze op maandagochtend om 9u meteen plankgas kunnen geven. Maar dat klopt niet met je recht op deconnectie.”

“Het is een veel beter idee om dat rustige planmoment naar maandagochtend te verplaatsen, zoals de aanhangers van de bare minimum monday doen. Schrap meetings, calls, zware taken of klantenbezoeken op die ochtend en focus eerst op: wat zijn de prioriteiten en hoe plan ik de rest van deze week uit? Dat is een veel gezondere vorm van tijds- en aandachtsmanagement en een veel gezondere aanloop naar de werkweek.”

En na zo’n slow morning mag inderdaad gerust nog een slow day volgen, vindt Dijckmans. Want geen enkele mens kan acht uur aan een stuk geconcentreerd en productief zijn, tonen alle studies. “Het is fout dat veel organisaties het nog not done vinden dat iemand — zeker een kenniswerker — even een halfuur pauze neemt om te gaan wandelen. We hebben allemaal minder productieve uren. Als dat niet aanvaard wordt, maskeren we dat door achter onze computer te blijven zitten om wat te googelen of te scrollen. Maar zo'n ‘pauze’ boost onze concentratie helemaal niet. Daar lijden je werk en dus ook je werkgever onder.”

Waarom deze trend een pak positiever is dan het populaire ‘quiet quitting’

Door op maandag de hele dag milder voor jezelf te zijn in plaats van te streven naar acht uur presteren, zou je dus inderdaad even productief kunnen zijn. Én gelukkiger. “Studies tonen echt dat mensen die om de zoveel dagen op het werk even ‘helikopteren’ of stilstaan bij hun job, daarna vlotter werken en rustiger zijn. Het is een mooi iets om voor jezelf een manier van werken te zoeken die je in controle over de rest van de week en goed in je vel doet voelen. Beter dat dan jezelf te zitten forceren om meteen maximaal te renderen.”

In die zin is zo’n ‘maandag van het absolute minimum’ helemaal niet zo opstandig als die andere recente werktrend,quiet quitting, waarbij je op je job niets meer doet dan het (hoogst)nodige. “Die vertrekt bij werknemers vanuit een negatief gevoel: ze willen zich afzetten tegen hun werkgever, elke dag opnieuw”, zegt Dijckmans. “Deze trend draagt een positiever sentiment uit: je wil bewust met je werk en je welzijn omgaan. We zien dat de jongere generaties daar meer naar streven. En dat de werkgever daar ook steeds meer achter staat.”

Let wel: je baas even inlichten over je nieuwe aanpak is geen slecht idee, zegt Dijckmans. “Je kan gerust signaleren dat je op maandagochtenden moeilijk op gang komt. En vragen of je je dag wat anders mag organiseren. Goede werkgevers hebben liever dat hun mensen gráág aan het werk zijn, op een manier die voor hen werkt.” Maar euh, benoem dan misschien niet expliciet dat je vanaf nu elke maandag ‘het absolute minimum’ wil doen.

Marisa Jo Mayes waarschuwt op haar sociale media wel nog dat het moeilijker kan zijn dan je denkt om een bare minimum monday in te lassen. “Op sommige maandagen denk ik dat ik ‘niet genoeg’ aan het doen ben. Ik twijfel dan: is het wel oké dat ik om 9 uur opstond? Is het wel oké dat ik die mail morgen beantwoord? Maar dat is voor mij het signaal dat ik zulke maandagen nodig heb. Als het zwak voelt om je voet even van de gaspedaal te halen, raas je door richting burn-out. Nee, ik wil niet terug gaan naar altijd moe en gestresseerd zijn.”

Je eigen bare minimum monday - extra tips van expert Tom Dijckmans

• “Zorg eerst dat het contrast tussen je weekend en werkweek niet te groot is. Ga bijvoorbeeld op zondag al vroeger slapen en probeer niet meer dan anderhalf à twee uur uit te slapen ’s weekends.”

• “Maak ook op andere manieren de opsplitsing tussen week en weekend niet te sterk. Spreid je sociale activiteiten over béíde. Zorg dat je in het weekend de auto al volgetankt hebt en je kleren voor maandag klaarlegt. Dat maakt de overgang naar de werkweek op maandag minder zwaar.”

• “Probeer op vrijdagnamiddag al een overzicht te maken van hoe je volgende week eruit zal zien. Zo heb je op maandagochtend niet het beklemmende gevoel dat je niet weet wat er op je afkomt.”

• “Houd op maandag je eerste uren vrij: dan werk je dus niet, maar ga je wel je werk voor de rest van de week plannen. Ga na wat er op je agenda staat, wat er weg kan, contacteer mensen proactief voor deadlines die je moet halen, maak een overzicht van je taken en plan al een aantal werkmomenten in. Zo heb je het gevoel dat je controle hebt over de week die komt én dat je een stuk de vrijheid hebt gehad om dat zelf in te vullen.”