Eerst ruzie, dan stomende vrijpartij? Relatietherapeut over goedmaakseks: “Je moet je partner opnieuw ‘veroveren’”
Daarnet nog zitten roepen op je lief, om niet veel later de meest stomende vrijpartij te hebben? Ruzie en heerlijke seks gaan vaak hand in hand. Hoe komt dat? Seksuologe Mieke Mievis legt uit waarom zoveel koppels het doen en wanneer het gevaarlijk wordt. “Tijdens een ruzie schieten er verschillende hormonen door je heen. Die maken dat je geprikkeld en zelfs opgewonden raakt.”

De uitspraak ‘goedmaakseks is de beste seks’ klinkt je vast wel bekend in de oren. Terwijl seks met je partner na een heftige ruzie misschien wel het laatste is waar je aan denkt. Hoe kan het ook anders, je voelt je kwaad, teleurgesteld of gekwetst.
Toch kan die fysieke connectie ontzettend veel deugd doen en heeft het de mogelijkheid om een koppel na zo’n sterke onenigheid dichter bij elkaar te brengen. Ongeacht jullie leeftijd of hoelang jullie samen of getrouwd zijn. Hoe komt het dat we van boos naar opgewonden schakelen in één-twee-drie en heeft make-up seks bij elke ruzie een goede afloop? Seksuologe en relatietherapeute Mieke Mievis vertelt er ons alles over.
Heftige hormonencocktail van ruzie zorgt dat je opgewonden geraakt
“Tijdens een ruzie schieten er hormonen als noradrenaline, adrenaline en testosteron door je heen. Hierdoor ben je zo opgejaagd en boos, en durf je zelfs te roepen”, zegt de seksuologe. “Die testosteron, oftewel het sekshormoon, maakt echter ook dat je geprikkeld wordt en zelfs opgewonden raakt.”
Waarom is dit zo interessant? “Er ontstaat een overlap, want je hormonenbalans blijft onveranderd. Of dat nu tijdens een heftige discussie of een stomend potje goedmaakseks is”, vertelt ze.
Hierdoor reageert ons lichaam dus ongeveer hetzelfde op zowel negatieve als positieve emoties, zo bewees het ietwat gedateerde wetenschappelijk experiment van Aron & Dutton uit 1974. Dat onderzoek ontdekte dat stress, spanning en woede ons niet enkel opwinden, maar er ook voor zorgen dat iemand plots veel aantrekkelijk wordt, legt Mievis nog uit.
Dat je na hard geroep en getier je lief soms (letterlijk) wil bespringen, is dus door een hele cocktail aan hormonen slechts een natuurlijke reactie van ons lichaam.
“Af en toe ruziemaken zorgt voor meer seksueel verlangen”, aldus twee relatietherapeuten
Maar er speelt nog een andere factor mee dat ons seksueel verlangen tijdens een ruzie doet toenemen. Volgens de beroemde Belgisch-Amerikaanse relatietherapeute Esther Perel vloeit dat verlangen voort uit afstand, zo schrijft ze in haar boek ‘Erotische Intelligentie’.
“Als seks altijd ter beschikking of on demand is dan wordt dat veel minder interessant”, legt Mievis uit. “Stel je voor dat je elke dag kreeft eet bijvoorbeeld, na een tijdje is dat dan geen echte delicatesse meer en zo is dat ook met seks, stelt Esther.”
Hoe creëer je dan meer afstand en zo automatisch weer meer aantrekkingskracht en verlangen? “Simpel, met ruzie”, zegt seksuologe Mieke Mievis. “Op het moment van een ruzie kom je soms tot het inzicht dat je relatie zomaar gedaan zou kunnen zijn. Dan denk je: ‘Oei, dit wil ik toch niet kwijtspelen door een stomme ruzie’. Jammer genoeg beseffen we pas hoeveel iets waard is, als je het (bijna) kwijt bent. Je moet je partner dan dus als het ware opnieuw ‘veroveren’, omdat je dat niet wil. En dat maakt de goedmaakseks achteraf zo interessant.”
Seksuologe: “Make-up seks werkt, op één belangrijke voorwaarde”
Seksuologe Mieke Mievis kan dus bevestigen: goedmaakseks werkt en kan zeer fijn zijn. Toch stelt ze één belangrijke voorwaarde: een ruzie moét je uitpraten. “Dat wil niet per se zeggen dat er een bepaalde conclusie uit moet komen. Wel dat er zaken gezegd moeten worden zoals: ‘dat heb ik fout gezegd’, ‘dat bedoelde ik zo niet, ‘dat was niet juist van mij’ of ‘ik had niet zo moeten roepen’.
“De meeste ruzies zijn een belangenconflict, waarbij de een zwart ziet en de ander wit. Dat kan je gemakkelijk oplossen door een compromis te zoeken. Agreeing to disagree werkt ook. Het allerbelangrijkste is dat jullie de ruzie uitpraten. Doe je dat niet, dan is het heel moeilijk om alleen maar op lichamelijk vlak met een ander terug die connectie aan te gaan. Eigenlijk is dat ook helemaal niet juist.”
“Of jullie dat uitpraatmoment nu voor of na de seks inlassen, maakt op zich niet uit”, zegt Mievis. “Zo kan het zijn dat je door te praten eerst verbinding wil maken op emotioneel vlak en achteraf pas op lichamelijk niveau, met seks. Anderen wil dan liever eerst dat lichamelijk contact om zich erna beter te kunnen uiten en zo emotioneel terug geconnecteerd te kunnen voelen met hun partner.”
De seksuologe benadrukt: “Dat je dit na een ruzie op beide vlakken doet, is ook zeer belangrijk, en dan vooral op een veilige manier. Zéker na het rollebollen. Na een harde vrijpartij samen een sigaretje roken en dan met de rug naar elkaar toe gaan slapen? Dat voelt fout aan.”
“Wél de bedoeling: als je fijn hebt gevreeën toch die ‘sorry’ zeggen die je misschien nog niet hebt gezegd. Of als je je nog niet klaar voelt om sorry te zeggen, dan kan je aan de intensiteit van bijvoorbeeld een knuffel wel te weten komen wat de ander voelt en of het terug juist zit tussen jullie.”
Toch is er ook een bepaald geval waarbij make-up seks helemaal géén goed idee is, waarschuwt de seksuologe. “Dat is als de ruzie een machtsstrijd is, dan zit het pas écht fout. Dan kan de seks ook erg overkomen als iets dat wordt afgedwongen. Achteraf kan je je dan heel gebruikt voelen en krijgt make-up seks een heel vies kantje.”
Is make-up seks écht de beste seks?
Goedmaakseks heeft ook een bepaalde reputatie. Vaak gaat het om een zeer stomende en vooral heel memorabele vrijpartij. Hoe komt het dat make-up seks in de volksmond zo bekend staat? Ook daar is een verklaring voor, zegt de seksuologe.
“Dankzij die hormonen die vrijkomen wanneer je ruziemaakt met je wederhelft ervaar je een ongelofelijk high. Op dat moment ben je emotioneel helemaal vrij. Je houdt je niet meer in, roept en tiert. Dat komt heel hard en heel fel over, maar zo laat je wel volledig jezelf zien. En dat uit zich in alles, dus ook in de slaapkamer.”
“Seks draait namelijk om jezelf volledig te kunnen overgeven aan een ander, niet enkel op fysiek, maar ook op emotioneel vlak. Want dat is hét recept voor de meest waanzinnige seks ooit”, zegt Mievis. “Doordat je emoties na een ruzie zo overvloeien, ben je tijdens de goedmaakseks in staat om je emotioneel helemaal open te stellen. Wat deze liefdesdaad dus uiteindelijk zo stomend maakt.”