Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

Even minderen? Waarom 'Dry January' goed voor je is

doorNathalie Topsop 05/01/2018

Werd 1 januari met een fikse kater ingezet? Mogelijk zwoer je bij het ontwaken nooit of te nimmer nog te drinken. Voor wie dat achteraf gezien een beetje te drastisch vindt: probeer het eens een maand zonder, want dat heeft heel wat gezondheidsvoordelen.

Het concept achter Tournée Minérale klinkt je vast bekend in de oren. In februari zweert al wie eraan deelneemt de bubbels & co een maand lang af. Voor wie liever meteen de daad bij het goede voornemen voert, is de trend van het moment net wat geschikter: maak kennis met 'Dry January', een trend gestart door een Britse organisatie die zich bezighoudt met alcoholpreventie. Voor wie eraan deelneemt, betekent de 1ste januari niet alleen de start van een nieuw jaar, maar ook een 31 dagen durend afscheid van alcoholhoudende dranken.

Dat 'Dry January' zoveel meer is dan een zoveelste hashtag op Instagram, bewijst een Britse studie. Wetenschappers van de University of Sussex onderzochten 857 Britse mannen en vrouwen die in januari vrijwillig de drank lieten staan in het kader van de 'Dry January'-challenge. Uit hun onderzoek bleek dat de deelnemers - ook al zondigden ze af en toe gedurende de periode - een half jaar na hun 'droge' maand nog steeds minder alcohol consumeerden per week en aanzienlijk minder vaak dronken waren.

Daarnaast biedt zo'n alcoholloze maand nog tal van andere mogelijke gezondheidsvoordelen:

  • Gewichtsverlies

Het is geen geheim dat je favoriete alcoholische drankje een ware caloriebom is. Met 7 calorieën per gram bevat een standaard glas wijn zo'n 130 calorieën, terwijl de bierdrinker er makkelijk 330 binnenkrijgt per glas. Bovendien blijft het occasionele avondje doorzakken op café niet onbestraft. Zo loopt wie minstens een keer per maand te diep in het glas kijkt 41 procent meer kans om obees te worden, aldus Amerikaans onderzoek.

  • Je slaapt beter

Een slaapmutsje is géén goed idee, want het tast je slaapkwaliteit aan. Alcohol mag je dan wel sneller doen inslapen, het zorgt er tegelijk voor dat je lichter slaapt. Met slaaptekort tot gevolg.

  • Je huid zal je dankbaar zijn

Droge mond na een nachtje stappen? Dat komt omdat alcohol uitdroogt. Niet alleen je mond, overigens: ook de huid ondervindt er schade van. Meteen ook de reden waarom artsen adviseren om enkele glazen minder te drinken per maand in plaats van een dure dagcrème te smeren.

  • Je leert 'nee' zeggen

'Toe, nog eentje!' Uit groepsdruk drinken we wel eens meer dan we oorspronkelijk beoogden. Ook in deze situatie blijkt zo'n alcoholloze maand heil te brengen. Hoewel de meeste 'Dry January'-deelnemers de alcohol niet volledig uit hun leven banden, gaven ze toe sneller een glas af te slaan.