Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

Feit of fabel: helpt borstvoeding om af te vallen?

doorNele Annemansop 14/08/2020

Borstvoeding wordt door menig vrouw aangeprezen als hét wondermiddeltje om je zwangerschapskilo’s kwijt te raken. Toch zijn er ook verschillende redenen waarom gewoon achterover leunen en je baby calorieën laten wegzuigen, vaak niet het gewenste effect heeft.

Dat een zwangerschap gepaard gaat met wat extra kilootjes is geen geheim. Want hoe graag je die kleine ukkepuk ook ziet, met dat extra geschenkje ben je meestal iets minder blij. Bovendien is het vaak geen sinecure om die overtollige kilo's weer kwijt te spelen. Toch beweren velen dat borstvoeding geven daar een aardig handje kan bij helpen. Gedurende de eerste maanden verbruik je met borstvoeding immers ongeveer 500 calorieën extra per dag wat nog toeneemt naarmate je baby groter wordt. Dat betekent dat een vrouw die borstvoeding geeft elke week ongeveer een halve kilogram afvalt en zo sneller haar gewicht van voor de zwangerschap bereikt.

Maar zoals veel kersverse mama’s zullen beamen, gaat het zelden zo simpel. Om te beginnen wordt borstvoeding vaak als excuus gebruikt om een lekker stuk taart, een zak chips of een lekkere spaghetti te eten. Voeg daar nog een grote latte aan toe en je calorietekort is helemaal verdwenen.

Natuurlijk kan je ook gezondere eetkeuzes maken, maar de meeste moeders die borstvoeding geven zijn bang dat hun melkvoorraad opraakt waardoor ze achtergelaten worden met een krijsende, hongerige baby. Als je borstvoeding geeft, wordt dan ook vaak aangeraden om niet alleen meer te rusten maar ook meer te eten om de melkproductie op te voeren.

Daarnaast heb je van nature meer honger als je borstvoeding geeft. Het borstvoedingshormoon prolactine verhoogt immers de eetlust, terwijl slaapgebrek - een veelvoorkomende bijwerking van het krijgen van een baby waar we je vast niets meer over hoeven te vertellen - de balans van de hongerhormonen leptine en ghreline verstoort, waardoor het verlangen naar zoet, zout en zetmeelrijke voedingsmiddelen vergroot. Bovendien vinden moeders die borstvoeding geven vaak minder tijd om te bewegen.

Maar wat zegt de wetenschap? Ook daar is er onenigheid. Sommige onderzoeken beweren dat je wel degelijk afvalt van borstvoeding, andere dan weer niet. Afvallen hangt immers van tal van factoren af: je leeftijd, metabolisme, hoeveel je aankwam tijdens je zwangerschap, hoeveel je voor je zwangerschap woog … Conclusie: het verschilt enorm van vrouw tot vrouw of je afvalt van borstvoeding en er is onvoldoende wetenschappelijk bewijs om de correlatie duidelijk te maken. Doe het dus vooral voor de gezondheid van je baby en niet om je zwangerschapskilo's sneller kwijt te raken.