Geen schrik om ouder te worden? Dan heb je een belangrijk voordeel

doorNathalie Topsop 25/03/2020

Wie ouder worden door een roze bril ziet, zou immers minder risico op dementie lopen, zo beweren Amerikaanse onderzoekers.

Kan een positieve kijk tegenover ouder worden beschermen tegen dementie? Met die vraag in het achterhoofd legden wetenschappers van Amerikaanse Yale School of Public Health een vragenlijst voor aan 4.765 72-jarigen. Zo moesten ze onder meer aangeven in hoeverre ze het eens waren met de stelling dat hoe ouder ze werden, hoe nuttelozer ze zich voelden. Vier na de bevraging ontdekten de onderzoekers dat 4,6 procent van de deelnemers die die 'akkoord' of 'vooral akkoord' gingen met de stelling dementie had, terwijl 2,6 van de bevraagden die zich 'helemaal niet akkoord' verklaarden ziek was geworden. Namen de onderzoekers de genetische aanleg voor dementie mee in rekening, dan bleek dat 2,7 procent van de positief ingestelde deelnemers dementie kreeg, tegenover 6,1 procent van de negatiever ingestelde ouderen.

Uit deze resultaten concluderen de onderzoekers voorzichtig dat een positieve kijk op ouder worden mogelijk voor minder stress zorgt. Dat zou leiden tot veranderingen in het APOE-gen, een erfelijk gen dat de kans op dementie verhoogt. Door die veranderingen zou de dementie niet tot ontwikkeling komen, zo schrijven de onderzoekers. Er moet nog veel verder onderzoek gebeuren, maar een ding staat vast: een positieve ingesteldheid kan nooit kwaad.