Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

Gezond eten duur? Niet als je deze fouten van je boodschappenlijstje schrapt

doorNathalie Topsop 29/05/2020

Vol goede voornemens het groenten- en fruitrayon van de lokale supermarkt plunderen, om dan groen uit de slaan als het eindtotaal op de kassa verschijnt: wij kennen het fenomeen maar al te zeer. Toch hoeft gezond eten geen streep door je rekening te betekenen. Tenminste als je deze gewoontes voorgoed van je boodschappenlijstje schrapt.

1. Kopen zonder plan

Al dat felgekleurde, exotische fruit ziet er zeker smakelijk uit. Tot het een week later in je fruitschaal ligt te bederven. Maak dus altijd eerst een lijstje voor je gaat winkelen. Moet het snel gaan en heb je nog geen idee wat er deze week allemaal op het menu zal komen? Hardere groenten als wortelen, bataat en boontjes kan je best lang bewaren, net als fruitsoorten als appels of citrusvruchten. Toch te enthousiast geweest in de winkel? Dan is de diepvries nog altijd een optie.

2. Niet seizoensgebonden winkelen

Tegenwoordig kan je zelfs aardbeien kopen in januari. Aan een behoorlijk stevige prijs, welteverstaan. Terwijl de smaak niet bepaald is om over naar huis te schrijven. En zo zijn er nog heel wat voorbeelden. Door je aan te passen aan de seizoenen bespaar je niet alleen heel wat geld, je kookt er ook smakelijker door.

3. De diepvriesafdeling voorbij lopen

Als het snel moet gaan, zijn diepgevroren groenten zeker een gezonde optie. Van enig voedingswaardeverlies is geen sprake, zo wezen diverse studies uit. Bovendien is soep maken van een zakje kant-en-klare diepvriesgroenten nog steeds een pak gezonder dan een pizza bestellen. En voor wie toch graag aardbeien en blauwe bessen eet in putje winter is de diepvriezer een goedkope oplossing.

4. Voedsel weggooien

Een paprika die een beetje aan het verrimpelen is, of een wortel die een beetje slap staan, hoeven niet per se in de vuilnisbak te verdwijnen. Vries ze in, of maak er soep van. Overrijp fruit is nog steeds geschikt voor een smoothie (of een gezichtsmasker).