Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

Goed nieuws: je hoeft je helemaal niet schuldig te voelen als je langer uitslaapt in het weekend

doorNele Annemansop 01/06/2019

Wat slaap inhalen tijdens het weekend wordt al jaar en dag door menig slaapdeskundige afgeraden. Toch blijkt nu uit een nieuwe studie dat je je helemaal niet schuldig hoeft te voelen als je op zaterdagochtend wat later uit je bed dommelt.

Voor de studie, die gepubliceerd werd in het tijdschrift Journal of Sleep Research, analyseerden onderzoekers van de Universiteit van Stockholm de gegevens over de slaapgewoontes van meer dan 43.000 mensen, jonger dan 65 jaar. Daarna bekeken ze de overlijdensrapporten die ze verkregen hadden over een periode van 13 jaar om te bepalen of en hoe slaapgewoontes een invloed hebben op mortaliteit.

Wat bleek? Volwassenen die elke nacht vijf uur slapen verhoogden hun risico op overlijden. Wetende dat slaaptekort erg nefast is voor je gezondheid is dat natuurlijk niet zo gek. Wat wel verrassend is, is dat bij de mensen die elke nacht gedurende de week slechts vijf uur sliepen, maar dat compenseerden met een dutje van negen uur in het weekend, het risico op overlijden niet toenam. De onderzoekers concluderen dan ook dat uitslapen in het weekend niet ongezond is en een week met weinig slaap kan compenseren.

Toch moeten er ook enkele kanttekeningen gemaakt worden bij het onderzoek. Andere factoren zoals je body mass index (de verhouding tussen je gewicht en lengte) en roken kunnen uiteraard ook jaren van je leven kosten en die werden niet in rekening genomen. Daarnaast verhoog je de kans dat je rommelt met je biologische klok waardoor je er maandag weer moeilijker uitraakt. Maar ondanks dat, weet dat af en toe gewoon eens lekker uitslapen zeker geen kwaad kan, zolang je er ook maar van geniet!