Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

Goed nieuws: van staand werken val je af

doorSophie Vereyckenop 02/04/2019

Zitten is het nieuwe roken. We brengen allemaal veel te veel tijd op ons achterste door, en het is hoog tijd om daar iets aan te doen. Eén van de oplossingen? Rechtstaand werken. Het zou beter zijn voor je rug, gezondheid, én je lijn.

De gemiddelde Vlaming zit zo'n acht uur per dag, hoogopgeleiden zelfs tien uur. Niet verwonderlijk: we zitten in de auto of op de trein en eenmaal aangekomen op het werk vleien we ons achterste meteen in een bureaustoel. 's Middags wandelen we naar de kantine, om daar ook al snel op een stoel te ploffen, 's namiddags keren we terug naar onze vertrouwde bureaustoel en na het avondeten - liefst op de eetkamerstoel - ploffen we uitgeput neer in de zetel voor een Netflixmarathon. Kortom: we zitten veel te veel.

Dat merken we ook aan ons lichaam. Onze spieren hebben eronder te lijden, de doorbloeding wordt minder, en uiteindelijk krijgen we bijna allemaal te maken met nek- en rugklachten. En daar stopt het niet: onze spieren - die verantwoordelijk zijn voor de suikerverbranding - hoeven niet meer te werken wanneer we zitten, waardoor ons lichaam suikers minder makkelijk weggewerkt krijgt. Niet goed voor de gezondheid dus, al dat zitten. De oplossing die door steeds meer professionals wordt aangeraden? Een stabureau. Het zou de beenspieren aan het werk zetten en ons lichaam opnieuw activeren, waardoor rugklachten verminderen.

Maar er is meer, zo blijkt uit een nieuw internationaal onderzoek. Volgens de studie, die verscheen in het tijdschrift 'European Journal of Preventive Cardiology', zou je door staand te werken makkelijker afvallen. Wie staat verbrandt immers gemiddeld 0,15 kcal per minuut méér dan wie zit. Dat concluderen de onderzoekers nadat ze 46 verschillende studies analyseerden. Een wonder moet je dus niet verwachten, maar op jaarbasis kan het je wel al snel een kilo of twee, drie minder opleveren. Het enige addertje onder het gras: je moet natuurlijk wel opletten dat je je voedingspatroon niet plots verandert door al dat staan.