Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

Geveld door de zomergriep? Zo helpt moeder natuur je terug op de been

doorRedactieop 17/01/2018

Kamp je met koorts, voel je je futloos en doet je hele lijf pijn? Dan heb je ongetwijfeld een vervelende griep te pakken en zit er niets anders op dan in bed uitzieken. Wij zochten uit hoe je je klachten kan verlichten met behulp van natuurlijke middeltjes.

Symptomen

De ziektesymptomen van griep verschijnen razendsnel binnen een tijdspanne van enkele uren. Je ontwikkelt koorts, je krijgt koude rillingen en je hebt keelpijn, hoofdpijn en spierpijn. Vaak komt er ook nog een loopneus en hoest bij kijken.

Dit doet de arts

Een griep geneest meestal geheel vanzelf. Het genezingsproces van griep kan immers niet met behulp van medicatie versneld worden. Zo werkt antibiotica niet bij griep, omdat het veroorzaakt wordt door een virusinfectie en antibiotica enkel bacteriën doodt. Geneesmiddelen op basis van paracetamol kunnen wel helpen om pijn en koorts te onderdrukken.

Dit kan je zelf doen

Hoewel medicatie op zich weinig zin heeft, bestaan er wel heel wat natuurlijke middeltjes om je klachten te verlichten. Een aantal tips:

  • Neem voldoende rust. Slapen zorgt ervoor dat je lichaam de nodige energie opdoet om het virus te bestrijden en bevordert de genezing. Hoewel strikte bedrust niet hoofdzakelijk is, mag je jezelf niet te veel vermoeien. Gun je jezelf onvoldoende rust, dan zal het ziekteproces langer aanslepen en zullen de symptomen verergeren.
  • Drink veel water. Je lichaam verliest veel vocht wanneer je zweet. Door voldoende water te drinken breng je je vochtbalans opnieuw in evenwicht en help je afvalstoffen uit je lichaam te verwijderen.
  • Zoek de warmte op. Bij een hoge lichaamstemperatuur maakt je lichaam vanzelf extra afweerstoffen aan om het griepvirus te bestrijden. Een warm bad, hete douche of een warme stapel dekens kunnen zo je herstel bevorderen.
  • Beroep je op homeopathie. Homeopathie helpt griepsymptomen te bestrijden, het ziekteproces te verkorten en het afweersysteem terug op te krikken. Binnen deze alternatieve geneeswijze kunnen heel wat middelen, zoals belladonna, bryonia of arsenicum album, ingezet worden om het griepvirus te bestrijden. Een arts helpt je om het gepaste middel op maat van jouw klachten te vinden. Eén van de bekendste middelen is oscillococcinum van fabrikant Boiron. Hiermee kunnen griepklachten op een doeltreffende manier worden voorkomen en behandeld bij alle leden van de familie, zelfs de allerkleinsten, van bij de blootstellingsperiode tot bij het uitbreken van griep.
  • Experimenteer met kruiden. Heel wat kruiden doen dankzij hun antibacteriële werking dienst als een natuurlijk antibioticum. Zo is gember erg effectief in de strijd tegen verkoudheden en griep. Een kopje gemberthee helpt het slijmvlies in je keel op te lossen, remt ontstekingen af en pakt pijnlijke spieren aan. Mierikswortel heeft dezelfde positieve impact op de luchtwegen, waarbij het slijmvlies wordt afgebroken en de neus, keel en longen vrijgemaakt worden. Koorts bestrijden kan dan weer met behulp van basilicum en vlierbloesem, die de koorts doen zakken en het zweten bevorderen. Hierdoor worden afvalstoffen sneller uit het lichaam afgevoerd.