Heb jij ook een thuiswerkblaas? Uroloog legt uit waarom je tijdens de lockdown vaker moet plassen

doorLiesbeth De Corteop 25/11/2020

Sinds maart werken we met z’n allen meer dan ooit thuis. Een gek gevolg: we brengen ook vaker een bezoek aan het kleinste kamertje. Een kop koffie gedronken? Hup, je moet al plassen. Uroloog Nele Toussaint licht toe waarom onze thuiswerkblaas zo gevoelig is, en wat je eraan kunt doen. “Wie maandenlang supersnel naar de wc gaat, is eigenlijk bezig met z’n blaasspier verkeerd te trainen.” 

“Het is logisch dat mensen vaker naar het toilet gaan wanneer ze lange tijd thuiswerken”, steekt uroloog Nele Toussaint (ZNA Middelheim) van wal. En daar zijn volgens haar verschillende oorzaken voor. “Over het algemeen drinken mensen meer als ze telewerken, en ook de soort drank verschilt. Op het werk is vaak enkel water beschikbaar. Thuis heb je nog koffie en thee, drankjes met cafeïne en theïne. Die stofjes werken niet alleen vochtafdrijvend, maar geven de blaasspier ook prikkels waardoor je frequenter een plaspauze moet inlassen.” 

Sociale druk

“Bovendien hebben mensen normaal een gradueel vullingsgevoel”, zo gaat Toussaint verder. “Dat wil zeggen dat we niet bij het eerste signaal of de eerste drang naar het toilet hollen. We kunnen onze plas even ophouden tot we dringend moeten. Dat is zeker zo op de werkvloer.” Volgens de uroloog is er op kantoor sprake van een sociale druk. Want hoe je het ook draait of keert: je bent omringd door collega’s die je doen en laten in de gaten houden.

“Wie om het uur verdwijnt naar het kleinste kamertje, zal waarschijnlijk commentaar krijgen. ‘Awel Martine, ben je wééral gegaan? Dat is al de tiende keer vandaag!’ Bijgevolg gaan mensen op het werk - bewust of onbewust - minder drinken en minder tijd doorbrengen op het kleinste kamertje. Sommige werknemers doen amper twee keer per dag hun behoefte. Wie dat een lange tijd volhoudt, loopt het risico dat hun blaas gekrompen is. Thuis valt die sociale druk plots weg. Slurp je dan wat vaker van koffie, thee of water? Dan zal je ook meer moeten plassen door je kleinere blaascapaciteit.” 

Op den duur kan het zelfs zijn dat je blaas overgevoelig wordt. Toussaint: “Als je drinkt, vult de blaas zich met urine en stuurt hij prikkels naar het plascentrum in je hersenen. Zoals gezegd geeft je brein dan graduele verwittigingen die steeds feller worden. Thuiswerkers zullen veel sneller luisteren, misschien zelfs al na die eerste verwittiging. Wie maandenlang supersnel naar het wc gaat, is eigenlijk bezig met z'n blaasspier verkeerd te trainen. Uiteindelijk registreert het plascentrum in je hersenen die eerste verwittiging als een normale plasdrang en krijg je een overactieve blaas. Dat zien we bij héél veel mensen.”

Trainen

Hoe vaak gaat de gemiddelde mens naar het toilet? En wanneer moet je je zorgen maken? Toussaint: “Vier à vijf keer per dag is een goed gemiddelde. Zolang het beperkt blijft tot zeven bezoeken per dag, moet je je geen zorgen maken. Gebeurt het vaker, dan spreken we van pollakisurie, of erg vaak urineren.” 

Het kan zijn dat je je begint te ergeren aan de vele plaspauzes. Zeker als die overeenkomen met die van je huisgenoot, partner of kroost, en er niet meteen een toilet beschikbaar is. De oplossing lijkt logisch: pipi ophouden, toch? “Neen”, stelt de uroloog resoluut. “Dat is niet gezond. Als je te lang ophoudt, krijg je op termijn een slappe grote blaas of zelfs infecties.”

“Gelukkig bestaan er andere manieren om je blaas te trainen. Ik raad aan om cafeïne en theïne te mijden. Drink dus even wat minder koffie, cola, energiedrankjes en zwarte thee. Alcohol kan je eveneens het best laten. En start een strak schema: drink om de twee uur een glas water en ga dan naar het toilet. Onderzoek heeft namelijk uitgewezen dat je met zo’n streng schema je chaotische overactieve blaas weer kunt normaliseren. Hou dat een paar weken vol, en voor je het weet ben je af van die gevoelige thuiswerkblaas.”