Help, mijn partner snurkt!

doorLaurane Berkeinop 22/05/2020

Na een lastige werkdag ben je o zo blij dat je eindelijk in je bedje kunt kruipen. Alleen verstoort die brommachine naast je (lees: je snurkende partner) je slaaprust elke nacht opnieuw. Wij hebben - gelukkig - enkele tips voor jou klaar, om komaf te maken met dat vervelende gesnurk.

Snurken wil zeggen: luid ademen terwijl je slaapt. Wanneer je slaapt, ontspannen alle spieren in je mond en keel, en tijdens het ademen - en dan vooral het uitademen - gaan de wanden van je keel trillen. Het zijn die trillingen die leiden tot het snurkgeluid. Hoe smaller je luchtwegen zijn, hoe meer kans je hebt om te snurken. Hoewel vooral mannen met de aandoening kampen, hebben ook sommige vrouwen er last van. Iedereen kan er last van hebben, maar onderzoek wijst uit dat vooral mensen met overgewicht kampen met de aandoening. Het snurken wordt meestal erger naarmate je ouder wordt.

Verschillende factoren stimuleren snurkgedrag. Een van de meest voorkomende oorzaken is bijvoorbeeld het drinken van alcohol. Alcohol is een spierverslapper en doordat de spieren in je mond verslappen, zal je luider snurken. Ook roken, bepaalde medicijnen en een verstopte neus zijn boosdoeners. Als je een verstopte neus hebt, kan je je neus vrijmaken voor je gaat slapen om het snurken tegen te gaan, bijvoorbeeld door je sinussen te spoelen met een zoutoplossing.

Als geen van bovenstaande factoren aan de oorzaak liggen van jouw snurkgedrag of dat van je partner, kan je ook volgende tips eens proberen: slaap op je zijde, of stop een extra kussen onder je bovenlichaam zodat dat hoger ligt. Er bestaan ook antisnurkmondstukken. Zo’n mondstuk trekt je kaak wat naar voren, zodat je luchtwegen meer geopend worden. Het apparaat wordt gemaakt bij de tandarts en kost rond de duizend euro. Daarnaast zijn er strips op de markt die neusverwijdend werken. Ze zijn goedkoop, onschadelijk en kunnen het snurken verminderen.

Raken jij of je partner echt niet van het snurken af? Dan raadpleeg je het best een arts. Een andere oorzaak van luid snurken zou bijvoorbeeld slaapapneu kunnen zijn (ademhalingsstoornissen tijdens het slapen). Die aandoening kan erg hinderlijk zijn voor je slaapritme, en wordt het best gecontroleerd door een specialist.