Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

Helpen champignons om af te vallen?

doorNele Annemansop 21/11/2019

Champignons zijn hét ideale ontbijt voor wie wat kilootjes wil verliezen. Ze geven je namelijk een vol gevoel waardoor je overdag minder eet en op termijn vermagert. Althans volgens een Amerikaanse studie. Maar klopt dat nieuws wel? Wij zochten het voor je uit.

Amerikaanse onderzoekers gingen in een kleine studie met 32 gezonde proefpersonen na wat het effect is van champignons op onze eetlust en voedselinname. Om het effect op de eetlust te onderzoeken, moesten de proefpersonen ofwel een ontbijt op basis van gebakken champignons ofwel één op basis van biefstuk nemen. De hoeveelheid champignons en biefstuk waren zo op elkaar afgestemd dat beide ontbijten evenveel eiwitten aanbrachten. Omdat champignons veel minder eiwitten bevatten dan biefstuk, was het volume van het champignonontbijt groter. Het bracht ook iets meer vezels aan.

Voor en op geregelde tijdstippen na het ontbijt werd met vragenlijsten de mate van verzadiging, eetlust en honger bepaald. Wat bleek? Champignons hadden een positief effect op de mate van verzadiging: de deelnemers voelden zich na het ontbijt met de champignons meer gevuld en het duurde langer voor ze opnieuw honger hadden. Op de voedselinname hadden de champignons echter geen effect. Beide groepen namen evenveel energie, eiwitten, vetten, koolhydraten en vezels in.

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?
Vermageren lukt alleen als je minder energie inneemt dan je verbruikt. De hoeveelheid energie die iemand inneemt, wordt door talrijke factoren bepaald. Zo zal voeding die meer verzadigend is ertoe leiden dat er in totaal minder energie wordt opgenomen. Dat één enkel voedingsmiddel in die mate verzadigend kan werken dat het effectief een invloed heeft op de totale voedselinname, is zeer twijfelachtig. De resultaten van dit onderzoek tonen dit ook aan. Niettegenstaande de grote hoeveelheid champignons die dagelijks gegeten werd, zijn er geen verschillen in de hoeveelheid energie die opgenomen werd. Bovendien werd in deze studie het gewicht enkel bij aanvang van de studie bevraagd en weet men niet hoe dit evolueerde. Er kan dus helemaal niet besloten worden dat champignons helpen om te vermageren.

Conclusie
Champignons zijn een prima voedingsmiddel, maar geen superfood. Ze helpen niet om af te vallen, ook al eet je bijna een halve kilo per dag.

Bron: Gezondheid en Wetenschap