Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

Het geheim van een goed humeur? Je vrienden!

doorLynn Guillaumeop 20/10/2020

Klagen werkt besmettelijk. Maar wist je dat ook een goed humeur aanstekelijk werkt? Volgens Amerikaans onderzoek spelen je vrienden een belangrijke rol in hoe jij je voelt.

Volgens een recente Amerikaanse studie zorgen stemmingen binnen een vriendenkring voor sociale besmetting. Een slechtgeluimde vriendin kan jouw gemoed dus flink doen kelderen, louter door in jouw buurt te vertoeven. Hetzelfde geldt voor die immer vrolijke positivo die altijd met het juiste been uit bed stapt.

Enige nuance is wel op zijn plaats. Waar lows en highs zich als een lopend vuurtje verspreiden, is dat bij echte gezondheidsproblemem zoals depressies niet het geval. Laat de studie dus geen argument zijn om die vriendin die een moeilijke tijd doormaakt minder vaak een bezoekje te brengen. Maar hangt er een negatieve vibe in je vriendenkring? Besef dan dat ook jij de touwtjes in handen hebt. Vervang jullie wekelijkse afspraak op restaurant – die vaak op een klaagavond uitdraait – bijvoorbeeld eens door een sportieve date. Want naast een goede slaapkwaliteit en stressbeheersing heeft ook sporten een bewezen opbeurende werking bij dipjes.