Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

Hoe gezond is havermout écht?

doorNele Annemansop 26/08/2020

Elke foodie zweert erbij en menig ochtendlijk Instagrampostje moet eraan geloven. Maar hoe gezond is havermout echt? Blijkbaar hangt het allemaal af van hoeveel je je kommetje pimpt.

Eerst de basis: dit is precies wat je binnenkrijgt als je een halve kop havermout bereidt:

Calorieën: 150
Vet: 1 gram
Verzadigd vet: 0,5 gram
Eiwitten: 5 gram
Koolhydraten: 27 gram
Suiker: 1 gram
Vezels: 4 gram

En om meteen het antwoord op je prangende vraag te geven: ja, havermout heeft tal van voordelen voor je gezondheid. Als eerste is havermout een volkoren en complex koolhydraat. ‘Daardoor zal het minder snel door je lichaam afgebroken worden dan witte rijst of wit brood’, vertelt diëtiste en gezondheidscoach Jessica Cording. ‘Daarnaast is havermout een goede bron van vitamine B en ijzer en zitten er ook veel vezels in waardoor je je langer voldaan voelt en je bloedsuikerspiegel stabiel blijft’, vult ze aan.

Maar hoewel havermout op zich vrij gezond is, hebben mensen de neiging om er niet zo gezonde dingen mee te doen, zoals het toevoegen van bruine suiker of gedroogde rozijnen. ‘Dan eet je gewoon koolhydraten met koolhydraten’, zegt Cording. Zij raadt aan om in plaats daarvan een beetje vetten en eiwitten toe te voegen. ‘Kook je haver met melk in plaats van water, voeg er wat lijnzaad aan toe of kook de havermout met het eiwit van enkele eieren. Je kan er zelfs een eetlepel pindakaas of een beetje eiwitpoeder aan toevoegen voor wat meer pit’, vertelt de diëtiste.

Conclusie: havermout is gezond, zolang je hem niet overlaadt met suikerrijke voedingsmiddelen.