‘Hoe groter je bent, hoe meer je zweet’ en nog 7 verrassende zweet-je-datjes van dr. Oksel

doorStéphanie Verzelenop 17/08/2020

Zweten doen we allemaal. Maar we doen het allemaal anders. De een baadt erin, bij de ander komt er amper een druppel of luchtje aan te pas. Wist je dat een antitranspirant niet altijd de oplossing is? Of dat wat je eet bepaalt hoe je ruikt? Zweetexpert Chris Callewaert deelt acht verhelderende zweet-je-datjes.

1. Hoe groter, hoe zweteriger

Je zweetproductie is afhankelijk van een aantal factoren. Om te beginnen: je lichaamstemperatuur. Ons lichaam wil altijd een temperatuur van 37 °C aanhouden en zweetproductie helpt daarbij. “Want het zweet voert de warmte af en maakt het huidoppervlak frisser”, zegt dr. ir. Chris – ‘Dokter Oksel’ – Callewaert van het Centrum van Microbiële Ecologie en Technologie (CMET) van het UGent. Dat sommige mensen meer zweten dan andere, heeft daarmee te maken. “Mensen die een grotere lichaamsoppervlakte hebben, omdat ze langer of zwaarder zijn, hebben meer huid die afgekoeld moet worden.”

2. Stress stinkt

De geurtjes worden dan weer door andere factoren veroorzaakt. “Een mens heeft verschillende soorten zweetklieren”, vertelt Callewaert. “De eccriene klieren zijn actief bij warmte of beweging en geven vooral reukloos water en zout af. De apocriene zweetklieren komen vooral onder de oksels voor en zorgen voor de onaangename geur. Die zijn vrij constant actief, maar nog actiever wanneer je lichaam adrenaline of stress voelt.” De ene mens heeft bovendien meer apocriene zweetklieren dan de andere. Dat hangt gewoon af van je metabolisme of kan ­aangeboren zijn.

3. Weet wat je eet (en drinkt)

Warm eten zorgt ervoor dat je lichaam opwarmt. Nu en dan een fris slaatje is dus een goed idee als je minder wil zweten. Net als de hele dag zo koud mogelijk water drinken. En vermijd koolhydraten. “Maaltijden met veel brood, pasta, rijst of aardappelen zorgen voor meer verbranding en dus meer warmteopwekking”, zegt Callewaert. “Ook op je zweetgeur heeft voeding trouwens een effect: vlees of fastfood kan je zweet zuriger doen ruiken, groenten ­kunnen voor een frissere, florale geur zorgen.”

4. Het ene T-shirt is het andere niet

Draag kleding gemaakt van natuurlijke materialen. ­Onderzoek van Callewaert en zijn collega’s toont aan dat synthetische stoffen als polyester voor meer geurtjes zorgen, omdat bacteriën zich op die stof vastzetten en in die vochtige omgeving gaan groeien. Katoen en linnen zijn veel ­betere opties. Besef ook dat de warmte van je héle lijf invloed heeft op de zweetproductie onder je oksels. Als je op een warme dag een broek draagt (warme benen!) of sokken en bottines (warme voeten!), dan warmt je hele lichaam op en krijg je sneller klotsende oksels.

5. Scheren helpt

Het geeft weinig significante resultaten in onderzoek, maar Callewaert zegt dat scheren of waxen in mindere mate toch een invloed kan hebben op je geurproductie. “Je verwijdert zo de bovenste huidlaag en daar zitten heel wat lipiden (vetten in de bovenste huidlaag die haar beschermen tegen uitdroging, red.) die anders voor geurtjes zouden zorgen.”

6. Je microbioom om zeep

“Als je onder je oksels te veel chemische producten gebruikt, stuur je het microbioom (het ge­heel van bacteriën, virussen en gisten op ons lichaam, red.) in de war”, zegt Callewaert. En je huid gaat meer lipiden produceren om gehydrateerd te blijven. “Dat zorgt voor slechte geuren. Mensen die hun oksels minder met zeep wassen, hebben vaak minder last van zweetaroma’s.” Het zou weleens kunnen dat je natuurlijke geur helemaal niet zo erg is, dixit Callewaert, maar dat de producten de boosdoeners zijn. “Je kan dat, tijdens je vakantie bijvoorbeeld, testen door je oksels een tijd met rust te laten.”

7. Kick af van deo

Een deodorant heeft de bedoeling om met parfum geurtjes te maskeren. En een antitranspirant gaat – zoals het woord zelf zegt – de zweetproductie verminderen met aluminiumzouten die je poriën verstoppen. Callewaert benadrukt dat je beide beter met mate kan gebruiken. “Meer geur of zweet bestrijden met meer deo of antitranspirant is géén goed idee. Hoe meer je je microbioom in de war stuurt, hoe meer nare geurtjes je veroorzaakt.” Als je dapper genoeg bent om af te kicken, zou je zweet na een week of twee al frisser moeten ruiken, zegt ­Callewaert. Al verschilt het precieze ­effect van een deoloos leven wel van persoon tot persoon.

8. Het juiste geurtje

De ene zweetgeur is de andere niet: sommige mensen produceren een eerder zwavelachtig aroma, andere een eerder floraal, nog anderen ruiken meer ‘musky’. Hou daarmee rekening wanneer je een deo koopt en kies een geur die zo dicht mogelijk bij je eigen zweetgeur aanleunt. Als je zelf een ‘musky’ geur produceert, gebruik dan een ‘musky’ deodorant, enzovoort. Zo zal je deodorant blenden met je okselgeur en het beste resultaat geven.