Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

Hoe je vagina voor gebleekte vlekjes in je ondergoed zorgt. “Je moet je eerder zorgen maken als je ze niét hebt”

doorRedactieop 17/04/2023

Als we één pluim mogen geven aan TikTok, dan wel omdat het platform belangrijke onderwerpen uit de taboesfeer haalt. In dit geval: vaginale afscheiding. Heb jij ook vlekken die in je onderbroek gebleekt lijken en die niet weggaan als je ze wast? Je bent niet alleen. Prof gynaecologie Hans Verstraelen legt uit wanneer je vaginale afscheiding gezond is. 

“Als je geen vagina hebt, zul je waarschijnlijk nogal in de war zijn door wat ik nu ga zeggen", begint TikTokker Alyssa in een video. “Ben ik die enige die het angstaanjagend vindt dat onze vagina de kracht heeft om ondergoed te bleken?” Waarop ze ons een zwarte en roze onderbroek laat zien: beiden net gewassen, en toch met zichtbare, witte vlekken. “Hoe doet ze(onze vagina, red.)dat toch?” 

Dan toch niet ziek

De video van Alyssa ging inmiddels viraal met meer dan anderhalf miljoen views, wat aantoont dat ze zeker geen uitzondering is. Veel vrouwen merken het fenomeen op en onder de video regent het reacties zoals “godzijdank, ik ben niet de enige!” en “bedankt voor deze video, ik dacht dat ik ziek was of zo”. Sindsdien is er maar één vraag die TikTok wakker houdt: hoe komt het dat vaginale afscheiding ondergoed bleekt? 

We stellen de vraag aan prof gynaecologie Hans Verstraelen, die meteen benadrukt dat vrouwen zich om zulke plekjes absoluut geen zorgen moeten maken. “Je moet je zelfs eerder zorgen maken als je zulke plekjes niét hebt. Het betekent namelijk dat je vagina een gezonde hoeveelheid melkzuur aanmaakt, dat terug te vinden is in je witverlies. Verder kan het natuurlijk ook te maken hebben met andere factoren zoals zweet en wat voor lingerie je draagt. In elk geval is de vagina een geniaal ecosysteem dat onder normale omstandigheden grote hoeveelheden afscheiding met melkzuur aanmaakt.”

Vermijd allerlei zeepjes

Dat geniaal ecosysteem werkt als volgt, al begrijpt de moderne geneeskunde het tot op de dag van vandaag nog niet hélemaal.  “In je vagina bevinden zich melkzuurbacteriën of lactobacillen, en er bevindt zich ook glycogeen, een suiker die onder meer in je spieren zit. De melkzuurbacterieën fermenteren glucose uit dat glycogeen om tot melkzuur.”  

Er kunnen wel tijdelijke verstoringen optreden, momenten waarin je dat melkzuur niet aanmaakt. “Bijvoorbeeld tijdens de maandstonden of na onbeschermd vrijen. Maar meestal zijn lactobacillen dominant. Loopt dat ecosysteem ergens spaak en nemen andere bacteriën de overhand, dan kan dat leiden tot meer afscheiding en onaangename geuren”, zegt Verstraelen. 

“Veel jonge vrouwen vinden witverlies of vaginale afscheiding vies. Maar het is belangrijk dat ze weten dat elke vrouw dat heeft, en dat het perfect normaal is. Ga je daar niet wassen met allerlei zeepjes of andere hygiënische producten, want die verstoren de pH-waarde van je vagina, en dan beginnen de problemen juist.”

“Dat melkzuur doet de zuurtegraad in de vagina dalen tot een pH-waarde van 3.5 en 4.5, een behoorlijk zure waarde voor ons lichaam. We nemen aan dat dat een belangrijke bescherming is tegen ‘indringers’: er zijn immers maar heel weinig kiemen, zowel virussen als bacteriën, die in een zuur milieu kunnen overleven.” Het is tegelijk ook die hoge zuurtegraad die ervoor zorgt dat het melkzuur je ondergoed bleekt.