Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

Hou van je lichaam en nog 12 tips om gewicht te verliezen zónder te diëten

doorNele Annemansop 30/05/2018

Enkele kilootjes minder zonder al te veel moeite? Het klinkt te mooi om waar te zijn, maar met deze tips lukt het je wel!

Haal je beste dansmoves uit de kast
Verbrand je meer calorieën dan je consumeert, dan verlies je gewicht. En zelfs al ben je geen échte sportliefhebber bestaan er nog altijd veel soorten beweging die je kan uitproberen (denk aan danslessen, pilates, zumba …). Een stevige wandeling maken is ook al goed. Om meer te verbranden met wandelen kies je het best voor een heuvelachtig parcours of wandelen op een zachte ondergrond. Blijf je liever thuis in je vertrouwde omgeving? Probeer dan eens enkele sportieve work-outvideo’s uit.

Gebruik kleinere borden
Door een kleiner bord te gebruiken misleid je je hersenen. Zij denken immers dat je portie groter is dan ze werkelijk is. Bovendien zal je als je je bord op hebt niet nog eentje willen.

Ontdek hier nog 6 andere kleine aanpassingen waardoor je afvalt zonder te diëten.

Kauw trager
Een ander trucje is om trager te kauwen. Je hersenen hebben tijd nodig om te verwerken wat je gegeten hebt en zullen je daarna zeggen dat je genoeg hebt. Als je te snel eet, vergroot je dus de kans dat je je overeet. Doe het daarom liever wat rustiger aan en luister naar wat je maag en je hersenen je vertellen.

Slaap eens goed
Als je lijdt aan stress en niet goed kan slapen, kan dat serieuze gevolgen hebben voor je gewicht. Onderzoek toont namelijk aan dat een gebrek aan slaap de eetlustregelende hormonen leptine en ghreline verstoort. Daarnaast stijgt het hormoon cortisol als je gestresseerd bent waardoor je sneller honger krijgt en hunkert naar het verkeerde voedsel. Een goede nachtrust en minder stress zijn dus een absolute must voor je lichaam.

Ruil koolhydraten in voor eiwitten
Snelle koolhydraten laten je opgeblazen voelen, vooral als je gevoelig bent aan granen én ze zorgen ervoor dat je snel weer honger hebt. Eiwitten hebben daarentegen een positief effect op je eetlust: ze geven je sneller een voldaan gevoel waardoor je minder honger hebt en uiteindelijk minder calorieën consumeert.

Koop geen ongezond voedsel
Als je ongezonde voeding in huis haalt, zal je er ook van eten. Probeer daarom zo weinig mogelijk chips, snacks of snoep te kopen. Ze bevatten erg veel calorieën en vergroten het hongergevoel. Probeer in plaats daarvan te zorgen voor een volle fruitmand. Als je het echt niet kan laten, bewaar je ongezonde cravings dan op een plaats waar je ze niet vaak ziet.

Blijf gehydrateerd
Onderzoek heeft aangetoond dat water drinken je kan helpen minder te eten en gewicht te verliezen, vooral als je drinkt voor een maaltijd. Probeer ook altijd na te gaan of je écht honger hebt. Een hongerig gevoel komt vaak opduiken omdat je in werkelijkheid dorst hebt en gewoon moet drinken.

Concentreer je op je voeding
Een van de hoofdredenen waarom we ons overeten is dat we ons niet focussen op het proces. We eten terwijl we naar televisie kijken, met onze telefoon bezig zijn of de krant aan het lezen zijn. Door aandacht te geven aan wat je eet, eet je minder en heb je sneller door wanneer je voldaan bent.

Probeer suikerrijke dranken te elimineren
Toegevoegde suikers zijn het ergste ingrediënt als je dieet bent en worden geassocieerd met verschillende ziektes. Ruil daarom je frisdrank zoveel mogelijk in voor water, thee (vooral groene) of zelfs koffie.

Betrap jezelf op stout zijn
Hou een dagboek bij en schrijf op wat je eet. De schuldgevoelens die je hebt door het eten van een volledig pak koeken zal ervoor zorgen dat je er slechts eentje of twee eet de volgende keer.

Maak zelf je lunch
Stel zelf je lunch samen en neem hem mee naar je werk. Je zal voor veel gezondere dingen kiezen dan het voedsel dat je ter plekke kan eten.

Inhaleer je honger weg

Een inhalator die je eetlust remt helpt je om zonder moeite je hongergevoel te bestrijden. De vijf essentiële oliën remmen je lekkere trek en maken het je zo gemakkelijker om je zoete trek te weerstaan.

Puressentiel Eetlustremmer, € 7,90

Hou van je lichaam
Jouw lichaam is het enige lichaam dat je ooit zal hebben, behandel het dus ook zo. Geef het alle liefde en aandacht dat het nodig heeft, en voed het met de beste voeding. Probeer junkfood, snoep en suikerrijke dranken zoveel mogelijk in de vuilbak te gooien, beperk stress en neem de tijd om te sporten. Een combinatie van een mentale met een fysieke aanpak zal je lichaam alleen maar ten goede komen.

Met dank aan Mariepure Bachbloesems.