Huisdieren zijn goed voor je humeur én je gezondheid

doorNathalie Topsop 03/07/2019

Wie na een zware dag op de werkvloer begroet wordt door vrolijk geblaf of lief gemiauw, zal het beamen: huisdieren doen je meteen ontdooien. En wat blijkt nu? Huisdieren nemen niet alleen een plek in je hart in, ze zijn er nog eens goed voor ook. En ze dragen nog wat andere gezondheidsvoordelen met zich mee.

1. Lief voor je hart

En dan bedoelen we niet alleen omwille van de onvoorwaardelijke liefde (als het voedingsbakje gevuld blijft tenminste) die je liefste viervoeter je geeft. Volgens Amerikaans onderzoek hebben baasjes immers een minder hoge cholesterol en bloeddruk, twee gezondheidsfactoren die volgens de wetenschappers niet gelinkt konden worden aan andere factoren.

2. Ideale ontstresser

Ook op vlak van je mentale gezondheid kan een huisdier wonderen doen. Een dier aaien - zelfs als dat niet over een vacht beschikt, zoals een schildpad - deed het stressniveau van 58 proefpersonen in ieder geval dalen, zo wees een recent experiment uit. Geen ontzettend grote testgroep, maar de opkomende 'officepet'-trend doen ons in ieder geval vermoeden dat er achter de uitkomst van dit kleinschalige experiment een algemene waarheid schuilt. Oftewel: in tijden van stress en burn-outs maken honden en katten hun intrede op de werkvloer. Giganten als Nestlé en Mars zouden al mandjes voorzien hebben. Misschien een suggestie voor tijdens de volgende vergadering?

3. En anti-migrainemiddel

Mark Khorsandi, oprichter van 'The Migraine Relief Center', is er stellig van overtuigd: een huisdier kan de kans op een migraineaanval verminderen. Een van de voornaamste triggers van migraine is namelijk stress, en laat je favoriete haarbal dat nu net bestrijden.

4. Exit 'zittend gat'

Een hond heeft aandacht nodig. En beweging. Véél beweging. Het is dan ook geen verrassing dat bejaarde hondeneigenaars algemeen gezien actiever blijken dan hun leeftijdgenoten zonder viervoeter. Bovendien helpt een hond sociaal isolement bestrijden. Baasjes zullen het beamen: op straat of in het park, je hond vormt het ideale gespreksvoer voor smalltalk.

5. Je loopt minder kans op allergieën

Althans, dat is wat wetenschappers vermoeden. Bepaalde studies ontdekten immers dat wie als kind een hond of kat had, later als volwassene minder kans liep om allergieën te ontwikkelen. Welke rol het genetische aspect daarin speelde, moet echter nog onderzocht worden.

6. Dat heet dan gelukkig zijn

Wetenschappelijk bewijs of niet, huisdieren maken je gewoon gelukkig, punt uit. Al hebben dierenliefhebbers ook bij deze laatste stelling de wetenschap aan hun kant. Diverse studies wezen namelijk uit dat dieren goed zijn voor het energieniveau, de cognitieve prestaties en als 'pijnstiller' zouden werken. Geen wonder dat ziekenhuizen steeds vaker een beroep doen op viervoeters. Zo lanceerde het Brusselse UZ ongeveer een half jaar geleden Villa Samson, een speciaal huis in de schaduw van ziekenhuis. Patiënten kunnen er terecht voor dierentherapie, een aaisessie of voor een bezoek van hun eigen kat of hond.