Intermittent living ‘prikkelt’ je lichaam en dat is nodig. “Ontstekingen ontstaan door lang te zitten en constant te eten”
Vaak verkouden, moe of futloos? Volgens experts zou ‘intermittent living’ dé oplossing zijn. “Geef je lichaam korte stressprikkels, zoals dorst, honger of kou, om je lichamelijke en mentale stresstolerantie te trainen”, zegt intermittent-livingmentor Siebe Hannosset. Arts Servaas Bingé treedt hem bij. Het effect? Na amper vier dagen voel je je sterker, energieker en gezonder. Hannosset tipt negen oefeningen voor beginners.

Dat je zelf je risico op ziektes kan verlagen is geen nieuwe informatie, maar dat geldt des te meer als het gaat over de zogenoemde non-communicable diseases, ofwel niet-overdraagbare aandoeningen zoals diabetes en hart- en vaatziekten.
Die zijn wereldwijd verantwoordelijk voor maar liefst 70 procent van de vroegtijdige overlijdens. De vier grootste boosdoeners zijn roken, gebrek aan beweging, alcohol en slechte voeding. Door te stoppen met roken en alcohol (of toch stevig te minderen), minstens een halfuur per dag te bewegen en gezond te eten, kan je behoorlijke gezondheidswinst boeken, dat weten we allemaal.
Maar toch kan het zijn dat je je, ondanks een gezonde levensstijl, geregeld moe en futloos voelt. Of je bent misschien wel vaak verkouden, hebt altijd wel ergens een (chronische) ontsteking of je loopt regelmatig rond met een zwaarmoedig gevoel.
Klinkt dit herkenbaar? Enter intermittent living. Door je lichaam van tijd tot tijd uit te dagen met kortdurende stressprikkels, zoals honger, dorst, warmte en kou kan je daar verandering in brengen. Denk bijvoorbeeld aan sporten op een nuchtere maag, een halve minuut koud afdouchen of een dag watervasten. Het resultaat: onder andere meer energie, een sterker immuunsysteem, minder ontstekingen en stress, meer focus en een betere slaap.
Stresssituaties stimuleren is gezond en wel hierom
Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn, maar toch heeft intermittent living een bewezen wetenschappelijke achtergrond. “Het is een onderdeel van een relatief nieuwe wetenschap, de kPNI ofwel de klinische psychoneuro-immunologie”, licht Siebe Hannosset toe. Hij is intermittent-livingmentor en verbonden aan kPNI Belgium, waar hij mensen coacht naar een optimale gezondheid, zowel fysiek als mentaal.
Die kPNI bestudeert de samenhang tussen je geest, immuunsysteem, hersenen en hormonen, hoe ze elkaar beïnvloeden én hoe ze optimaal kunnen samenwerken. Siebe Hannosset: “Wat je bij intermittent living doet, is het simuleren van kortdurende stresssituaties. Bijvoorbeeld door een halve minuut koud af te douchen, een ademhalingsoefening te doen of door periodiek te vasten. Op die manier train je je fysieke en mentale stresstolerantie. En dat zorgt er weer voor dat je in alle situaties de juiste energie kan mobiliseren, waardoor je je gezondheid veel meer in eigen handen hebt.”
Sluimerende ontstekingen zijn de boosdoener
Wat je bij intermittent living vooral doet, is ervoor zorgen dat je bloedsuiker- en insulinespiegel worden gestabiliseerd, waardoor je geen of amper last hebt van vermoeidheid of energiedipjes. Maar ook je immuunsysteem krijgt een boost. Siebe Hannosset: “Verstoorde bloedsuiker- en insulinespiegels kunnen leiden tot zogenoemde laaggradige chronische ontstekingen en liggen aan de basis van heel wat welvaartsziektes. Dat zijn sluimerende ontstekingen die in tegenstelling tot acute infecties in je lichaam blijven bestaan en zo chronische klachten creëren.”
“En dan heb ik het niet alleen over bijvoorbeeld gewrichtsontstekingen, maar ook over diabetes, obesitas, hart- en vaatziekten, alzheimer en zelfs depressies. Veertig procent van de depressies wereldwijd is rechtstreeks het gevolg van die laaggradige chronische ontstekingen. En die ontstekingen ontstaan weer door onder andere langdurig zitten, heel de dag door eten, te suikerrijke voeding, continu vertoeven in dezelfde aangename temperatuur en een gebrek aan cognitieve prikkels.”
Ook goed voor je brein: meer focus, minder ‘brain fog’
Door je lichaam via intermittent living geregeld uit te dagen met verschillende interventies, krijg je niet alleen een reset op puur lichamelijk gebied, maar merk je dat ook op psychologisch én neurologisch niveau. Je gaat je namelijk meer ontspannen voelen én het heeft zelfs een positieve invloed op aandoeningen zoals dementie. Dat komt omdat de mitochondriën, of energiefabriekjes van je cellen, sterk worden geactiveerd en er zelfs nieuwe worden aangemaakt.
Siebe Hannosset: “En we zien dat mensen besluitvaardiger worden. De comfortabele maatschappij waarin we nu leven, heeft als groot nadeel dat we niet meer genoodzaakt zijn om beslissingen onder tijdsdruk te nemen. Ga voor jezelf maar eens na hoeveel beslissingen je de laatste tijd niet hebt uitgesteld. Die moeilijke mail versturen, bijvoorbeeld, schuif je op de lange baan. Of je zit in een slechte relatie, maar je blijft toch omdat je geen knoop wil doorhakken. Door het oplossen van laaggradige ontstekingen staat niet langer je immuunsysteem, maar je brein weer op de eerste plaats en kan je beter nadenken.”
“Ook heb je minder last van brainfog: het gevoel dat je hebt als je heel de dag werkt, maar merkt dat je je niet kan concentreren of geen knopen kan doorhakken. Voor mij is intermittent living daarom de science of change. Omdat er écht fysiologische, metabole én neurologische veranderingen in je lichaam gebeuren.”
Dankzij ‘intermittent living’ overwon Hannosset de ziekte van Lyme
Dat die ‘wetenschap van verandering’ echt werkt, ondervond Siebe Hannosset zelf toen hij nog studeerde. Rond zijn twintigste kreeg hij veel knieblessures en reuma-achtige klachten in handen en voeten. Omdat hij universitaire studies lichamelijke opvoeding volgde, moest hij twintig uur per week sporten. Maar dat lukte niet meer door de chronische ontstekingen in zijn gewrichten. Zelfs pijnvrij een trap oplopen was er niet meer bij. Na een jarenlange zoektocht naar de oorzaak van zijn klachten, bleek hij uiteindelijk de ziekte van Lyme te hebben.
Hij kwam in contact met kPNI Belgium en besloot de opleiding tot intermittent-livingcoach te volgen. Hij kreeg les van dr. Leo Pruimboom, de grondlegger van de methode. En dat was zijn grote geluk. Siebe Hannosset: “Hij wilde mijn case gebruiken als voorbeeld en test tijdens de opleiding en ontwierp voor mij een behandelplan van drie maanden. In die tijd kreeg ik bepaalde intense restricties. Zo deed ik acht keer per dag hypercapnie-oefeningen (waarbij er veel CO2 in je bloed terechtkomt, red.), nam ik geregeld ijsbaden, at ik geen suiker, gluten of vlees,…”
“Dus eigenlijk moest ik alles vermijden dat ontstekingen kon uitlokken om zo die vervelende bacterie lam te leggen. Na drie maanden was ik klachtenvrij. Dat is dus niet gewoon een sterk verhaal, maar écht gebeurd. En juist omdat het mij zo enorm goed geholpen had, werd het mijn missie om daar als coach ook andere mensen mee te helpen.”
Geen fan van stressprikkels? Je kan gelukkig klein beginnen
Maar ook als je niet zulke ernstige klachten hebt, kan intermittent living je veel opleveren, vindt Servaas Bingé, huisarts, sportarts en auteur van o.a. ‘16:8 - Met intermittent fasting naar een gezonder gewicht’. “Voor mij ligt de grootste winst van intermittent living in het feit dat je bouwt aan een heel sterke en veerkrachtige lichaam en geest.”
“En dat alleen maar door jezelf van tijd tot tijd een prikkel te geven die misschien op dat moment iets minder fijn is, maar waardoor je lijf op zoek gaat naar methodes om dat op te vangen en zich aan te passen. Het werkt een beetje hetzelfde als het principe van sporten en de voordelen ervan: je maakt je spieren als het ware een beetje kapot, maar in rust herstellen ze weer én worden ze sterker.”
Zelf is de arts fan van intermittent vasten en doucht hij elke ochtend koud af. Servaas Bingé: “Dan start ik de dag meteen fris en alert. Maar je moet mij niet vragen om te watervasten of een ijsbad te nemen. Dat is ook het fijne van intermittent living: je hoeft niet elke prikkel op te zoeken om er profijt van te hebben. Kijk naar wat jou aanspreekt en neem kleine stapjes.”
Soms voel je het effect meteen, soms na vier of vijf dagen
Natuurlijk is het zo dat je je tijdens zo’n kortstondige stressprikkel niet altijd optimaal voelt. Koud afdouchen, 16 uur niet eten, een uur sporten op de nuchtere maag,… Er zijn fijnere dingen om te doen. Maar juist door vaker uit je comfortzone te komen, voel je je achteraf beter. Een beetje volgens het principe ‘what doesn’t kill you makes you stronger’. Letterlijk. Siebe Hannosset: “Soms voel je al direct effect, bijvoorbeeld na koud afdouchen. En soms duurt het, zoals bij intermitterend vasten, vier of vijf dagen voordat je je plots energieker voelt. En mentaal sterker.”
“Met intermittent living heb je je gezondheid veel meer in eigen hand. Want gezondheid is niet langer de afwezigheid van ziekte, maar vooral de capaciteit om altijd de juiste energie te mobiliseren voor de juiste actie of beslissing. En dat heeft alles te maken met de conditie van je brein, je immuunsysteem en andere organen. Dus als jij op momenten waarop het nodig is de juiste energie kan mobiliseren, dan ben je niet alleen veerkrachtig, maar word je vooral een stukje sterker, én zoals ik het graag noem: ‘onverstoorbaar’.”
Het geheim? Meer rust voor je immuunsysteem
Siebe Hannosset: “Een druk leven gaat vaak gepaard met vermoeidheid, energiedipjes en concentratieproblemen. Dat heeft sterk te maken met hoe vaak je eet, wat je eet én met te weinig bewegen. Dus minder vaak en minder suikerrijk eten én wat vaker bewegen, zal jou dan al helpen. Of denk aan mensen die erg vatbaar zijn voor allerlei griepjes, virussen en infecties. Meestal komt dat omdat ze een verzwakt immuunsysteem hebben.”
“Normaal is je afweersysteem vooral ’s nachts actief, maar als het ook overdag continu aan de slag moet, heeft dat ook effect op hoe je je mentaal voelt. Heb je bijvoorbeeld te veel eetmomenten, dan ben je sowieso minder productief en besluitvaardig, omdat bijna al je energie naar je immuunsysteem en niet naar je brein gaat. Bovendien krijgt je immuunsysteem ook te weinig rust. En daardoor loop je weer meer risico op chronische ontstekingen. Minder vaak eten, je zittijd doorbreken of ’s ochtends koud afdouchen kan je immuunsysteem rust geven, zodat je brein het kan overnemen.”
9 makkelijke ‘prikkels’ voor beginners in intermittent living
1. Intermittent fasting. Start eenvoudig. Snack niet meer na het avondeten en stel je ontbijt uit tot tien uur. Resultaat: een betere slaap en je bent scherper en energieker in de ochtend.
2. Nuchter bewegen. Ga op zaterdagochtend stevig wandelen op een nuchtere maag. Nuchter bewegen zorgt voor een betere vetverbranding en stabielere bloedsuikerspiegels.
3. Beweegtussendoortjes. Van acht uur of meer onafgebroken per dag zitten, naar elk uur een beweegtussendoortje waarbij je jouw hartslag goed de hoogte in jaagt. Zet je favoriete nummer op en ga uit de bol, of loop de trap een paar keer op en af.
4. Bulkdrinken. Bij watervasten beperk je de drinkmomenten tot maximaal vier per dag in plaats van de hele dag door kleine slokjes water te drinken. Je moet niet minder drinken, maar minder vaak. Een betere concentratie en meer rust zijn het resultaat.
5. Koud douchen. One cold shower a day keeps the doctor away. Start je dag met een lauwe douche, waarbij je eindigt met 30 seconden koud water. Onmiddellijke winst voor je energiepeil en immuunsysteem.
6. Intermittent hitte. Zoek eenmaal per week de sauna op. Het houdt je jong en zorgt voor een beter hart- en vaatstelsel.
7. Zuurstofprikkels. Korte sessies van gecontroleerde hyperventilatie hebben een verhoogde zuurstofopname als gevolg. Probeer deze hypoxieoefening: adem 30 keer snel diep in en uit. Hou na de laatste uitademing, met lege longen, je adem zo lang mogelijk vast (uitademingsapneu). Zodra je niet meer kan, herhaal je het proces met 20 ademhalingen en sluit je af met 10 ademhalingen, telkens gevolgd door de uitademingsapneu. Dit is één volledige oefening. Let op: in het begin voelt de oefening onprettig – je kan wat duizelig worden – maar onmiddellijk daarna word je beloond. Alsof je aan de zuurstoffles hebt gehangen...
8. Intermittent sleep. Voldoende slaap is belangrijk. Maar heel af en toe eens opstaan in het midden van de nacht en je dag beginnen met veel licht, kan een reset voor je slaappatroon en energiehuishouding betekenen.
9. Breintraining. Train je geheugen én besluitvaardigheid door op zondagochtend wat sudoku’s op te lossen, of speel een bordspel met collega’s tijdens de lunchpauze: wie beslist het best onder tijdsdruk?