Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

Is ‘dry brushing’ of droogborstelen de hype waard? Huidarts: “Het is nuttig vanaf deze leeftijd”

doorChloë Stylemansop 23/01/2023

Is ‘dry brushing’ de zoveelste online beautytrend? Neen, je huid onder handen nemen met een droge borstel is al jaren hot and happening onder celebs en kennersHet zou wonderen doen vóór een scheerbeurt of als anti-agingtechniek. Esthetisch arts Joren Brassine verklaart waarom de faam voor de dry brush terecht is. “Mensen met kleine, ruwe bultjes op de huid zijn er zeker bij gebaat.”

Actrice Gwyneth Paltrow zweert bij haar dry brush. Niet gek, want naast acteren heeft de Amerikaanse ook haar eigen beautymerk Goop. Hoe raad je het, ook daar koop je zo’n lichaamsborstel. Maar de actrice is lang niet de enige die fan is. De dry brush is al jaren een geliefd ritueel in beautyland.

De borstel zou je lymfestelsel stimuleren en dus gifstoffen uit het lichaam afvoeren: zie het als een detox. Bovendien is het ook de gewezen techniek om de huid zachtjes te exfoliëren en zou je je er energieker door voelen wanneer je het in de ochtend doet.

“Sommige detoxen zijn ingewikkeld”, zei Gwyneth Paltrow eerder in ‘The Tonight Show’. “Bijvoorbeeld elke dag een glas water drinken met limoensap. Maar zo’n dry brush is echt een onderdeel van mijn dagelijkse routine. Ik doe het snel voor ik een warme douche neem of in de sauna ga. Je start bij de voeten en maakt opwaartse bewegingen naar je hart toe”, aldus Gwyneth.

Hoe werkt dry brushing?

Zin om zelf aan de slag te gaan? Dat kan, alleen wijst esthetisch arts Joren Brassine er meteen op dat een dagelijkse brush zeker niet nodig is. “Een of twee keer per week is meer dan voldoende. Koop ook geen borstel met te stugge, harde haren. Vergeet zeker niet om je borstel te reinigen met kokend water en ontsmettende zeep en deel hem niet met anderen.”

Eens dat in orde is, kan je aan de slag gaan. “Borstel best vóór je gaat douchen, zodat je de dode huidcellen die loskomen meteen kan afspoelen. Ga steeds van onder naar boven: van hand naar oksel en van voet naar lies. Oefen met de borstel lichte druk uit op je huid, zonder dat het pijnlijk aanvoelt. Vergeet na het borstelen je huid zeker niet te hydrateren met een voedende crème. Zo blijft de huidbarrière goed aangesterkt.”

Op het internet circuleren nog enkele tips. De eerste is om je tijd te nemen, zodat je geen plekjes overslaat. Besteed extra aandacht aan de binnenkant van de dijen en vergeet niet om de achterkant van de armen en de rug mee te nemen. Wie dry brushing probeert als een vorm van lymfedrainage, kan extra aandacht besteden aan de onderkant van de bovenarm, omdat daar meerdere lymfeklieren zitten.

Detox met een korrel zout

Maar klopt dat voordeel van lymfedrainage wel? “Allereerst klopt het dat het wrijven met de grove haren van de borstel over de huid de poriën zal vrij maken en dus exfoliërend werkt”, zegt dr. Brassine. “Het borstelen zal ook een verbeterde bloedcirculatie geven, maar dit effect is slechts tijdelijk en heel lokaal.”

“Voorts is er eigenlijk weinig wetenschappelijke evidentie over het gebruik van dry brushing, ook niet dat je er meer energie door krijgt. Het natuurlijke ontgiftingsproces van je lichaam speelt zich voornamelijk af in de lever en nieren. Een borstel zal je daar dus niet veel bij helpen.” Dat zo’n borstel dus als een soort detox werkt, lijkt eerder een aanname voor de prullenmand.

Wat wel klopt, is dat over de huid wrijven zorgt voor een mooi rozige huid. “Als er over de huid gewreven wordt met eender welk object, een borstel, je hand of nog iets anders, zal de bloedtoevoer naar je huid tijdelijk toenemen en krijg je even een mooi rozig, licht gezwollen huidje. Dit effect is echter opnieuw tijdelijk en verdwijnt vrij snel weer.”

Helpt het bij scheerbultjes en ingegroeide haartjes? Ja, zegt expert

Dry brushing houdt volgens sommige de huid zacht. “Wanneer we ouder worden, lukt het de huid minder goed om de oppervlakkige laag dode huidcellen vanzelf te verwijderen. Hierdoor stapelen de dode huidcellen op en dit kan een dof aspect geven aan de huid. Door te dry brushen zal je die laag dode huidcellen verwijderen.”

Om die redenen zien veel mensen het ook als een ideale scrub die je kan doen voor het ontharen. Zo hebben scheerbultjes en ingegroeide haartjes geen kans. “Dat klopt, maar let wel, wie te vaak of te hard borstelt, kan de huid ook beschadigen en zou er een infectie kunnen optreden.”

Niet voor 25-jarigen

“Dry brushing is niet geschikt voor mensen met eczeem of een droge huid, aangezien zij een huidbarrière hebben die al iets kwetsbaarder is”, zegt dr. Brassine nog. “Ook voor personen die een actieve huidinfectie of (brand)wonden hebben, is dry brushing geen goed idee.”

“Verder is het ook niet echt nuttig voor mensen van 25 jaar of jonger. Bij jongere personen gaat de bovenste huidlaag vanzelf exfoliëren en heeft het geen zin om dit nog extra te zitten doen. Mensen die keratosis pilaris, ofwel kippenvel hebben, zouden eventueel wel gebaat zijn bij het gebruik van een dry brush. Bij deze huidaandoening zijn er kleine ruwe bultjes te voelen op de huid. In theorie zou het droog poetsen van de huid dit wat zachter kunnen maken, maar hier is nog onvoldoende evidentie over”, besluit dr. Brassine.