Is een gebrek aan vitamine K een oorzaak van ernstige Covid-19-symptomen? Huisarts legt het belang van de vitamine uit

doorNathalie Topsop 14/07/2021

Vitamine K is dan wel minder bekend, maar daarom niet minder belangrijk. Nederlandse artsen stelden immers vast dat lage vitamine K-waarden in verband zouden kunnen staan met ernstige Covid-19-symptomen. Het deed de verkoop van supplementen pieken. Maar is lage vitamine K een oorzaak van Covid-19-symptomen, of een gevolg? Professor huisartsgeneeskunde Dirk Devroey (VUB) licht toe. “Extra vitamine K innemen is ook niet zonder gevaar.”

Vitamine K, het is de veertiende en laatste vitamine in de rij, en tot voor kort was het ook de minst bekende. Eigenlijk zijn er zelfs vier subsoorten: vitamine K1, K2, K3 en K4. “Maar omdat ze grosso modo dezelfde rollen in het lichaam vervullen, houden artsen het voor het gemak bij de algemene verzamelnaam K”, vertelt professor huisartsgeneeskunde Dirk Devroey (VUB).

“Kersverse mama’s zullen ongetwijfeld bekend zijn met deze voedingsstof: die krijgen te horen dat hun kindjes de eerste drie maanden vitamine K-druppeltjes moeten krijgen. Dat komt omdat deze vitamine niet door de placenta raakt. Daardoor komen baby’s op de wereld met een tekort, wat kan leiden tot gevaarlijke inwendige bloedingen in hun darmen of hersenen. Deze vetoplosbare vitamine reguleert namelijk de bloedstolling. De laatste jaren werd duidelijk dat ­vitamine K nog extra functies op zijn conto mag schrijven: de stof blijkt effectief tegen botontkalking en onderhoudt de conditie van de bloedvaten.”

Supplementen

Maar Nederlandse artsen ontdekten nog iets interessants: hoe ernstiger iemand ziek werd door Covid-19, des te groter het tekort aan vitamine K. Nu gaan ze na of een extra dosis van de voedingsstof kan helpen in de strijd tegen het virus. De hypothese alleen was al voldoende om de verkoop van supplementen te doen pieken. Maar prof. Devroey pleit voor nuance. 

“Is het gebrek aan vitamine K de oorzaak van de symptomen, of eerder een gevolg ervan? Mij lijkt dat laatste veel waarschijnlijker: een vitamine K-tekort is namelijk heel zeldzaam. Dat komt omdat volwassenen de stof niet alleen opnemen via de voeding, maar ook zelf aanmaken. Daar zorgen de bacteriën in de darmen voor. Bovendien is vitamine K een vetoplosbare vitamine – wat wil zeggen dat het lichaam een teveel ervan kan opslaan in het vetweefsel, om later te gebruiken. Redenen genoeg waarom supplementen overbodig zijn.”

Een extra shot vitamine K is sowieso niet altijd zonder gevaar. “Het kan het risico op trombose verhogen. Zeker voor mensen die bloedverdunners nemen. Zij moeten zelfs opletten met ­vitamine K-rijke voedingsmiddelen, want ook die kunnen hun medicatie tegenwerken.”

Natuurlijke bron

Voor gezonde volwassenen kan het geen kwaad om wat extra vitamine K op het menu te zetten, in de vorm van bijvoorbeeld boerenkool, spinazie of broccoli. En voor de durvers: natto, een gefermenteerd Japans bonengerecht, zou bijzonder rijk zijn aan vitamine K ... maar ook bijzonder slecht smaken.