Is een remedie voor dyslexie nabij?

doorAnn Willemsop 11/11/2017

Franse onderzoekers ontdekten dat mensen normaliter niet alleen een dominante hand, maar ook een dominant oog hebben. En dat het gebrek daaraan weleens aan de basis van dyslexie zou kunnen liggen. Zal hun vondst leiden tot een remedie?

Onderzoekers van de Universiteit van Rennes onderzochten 30 mensen met en 30 zonder dyslexie. In de ogen van hun proefpersonen ontdekten ze een belangrijk verschil.

 

Het dominante oog

Elk oog heeft lichtgevoelige cellen, sommige lijken op kegels, andere op staafjes. Elk oog heeft ook een specifieke kegelvrije zone. Bij mensen zonder dyslexie heeft die zone in het ene oog een ronde vorm, in het andere een langwerpige of onregelmatige. Voor het brein is de ronde vorm dominant, het gaat dan ook aan de slag met het beeld dat via het dominante oog geregistreerd wordt.

Maar bij mensen met dyslexie heeft de kegelvrije zone in beide ogen dezelfde ronde, dominante vorm. En dat brengt de hersenen in de war. Welke beeld moeten ze gebruiken om informatie te verwerken? 

Verklaart dit alles?

Volgens de enthousiaste Franse onderzoekers is dit gebrek aan asymmetrie in de ogen mogelijk ‘de biologische en anatomische basis van lees- en spellingsstoornissen’. Maar collega’s blijven kritisch. Wat veroorzaakt dat verschil? En kan de symmetrie dyslexie bij iedereen verklaren? Verdere onderzoeken zijn nodig om het verschil, de oorzaak en de gevolgen helemaal te ontrafelen. Maar er werd alvast een belangrijke stap in de goede richting gezet.

 

Bron: BBC. De studie werd gepubliceerd in het tijdschrift Proceedings of the Royal Society B.