Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

Is er eindelijk een behandeling voor PDS in zicht?

doorBirte Govartsop 07/08/2017

Mensen met het prikkelbare darmsyndroom - afgekort PDS - hebben een andere samenstelling van darmschimmels dan mensen zonder de aandoening. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Maastricht, het Amsterdamse Academisch Medisch Centrum en de Nederlandse Organisatie voor Toegepast Natuurwetenschappelijk Onderzoek.

Shutterstock

Dat schimmels van nature voorkomen in onze darmen, is algemeen geweten. Uit een Nederlands onderzoek, waarvan de resultaten gepubliceerd werden in het wetenschappelijke tijdschrijft Gastroenterology, blijkt nu dat PDS-patiënten een veranderde schimmelsamenstelling hebben, waarbij zowel de diversiteit van de schimmels als hun onderlinge verhouding anders is.

Uit eerder onderzoek bleek al dat buikpijn bij PDS ontstaat doordat bepaalde afweercellen een stof uitscheiden die pijnzenuwen prikkelt. Op welke factor het afweersysteem precies reageert, was echter onbekend. Tot nu dus.

'Definitief bewijs voor de rol van schimmels bij mensen met PDS moet uiteraard nog komen', zegt hoofdonderzoeker René van den Wijngaard. 'Maar deze studie vormt een gedegen aanleiding om te zoeken naar nieuwe therapieën die darmschimmels of hun interactie met het afweersysteem beïnvloeden.'

Bron: Gezondheidsnet.nl