Je kan écht allergisch zijn voor sporten

doorNele Annemansop 28/10/2020

Krijg jij ook de kriebels alleen nog maar van de gedachte dat je de loopband op moet? Jij bent heus niet de enige. Maar nu blijkt dat je ook écht allergisch kan zijn voor sporten.

Als je tijdens het sporten last krijgt van waterende of gezwollen ogen, ademhalingsmoeilijkheden, jeuk, braakneigingen of het gevoel flauw te vallen, bestaat de kans dat je lijdt aan exercice-induced anaphlylaxis, ofwel een allergische reactie op bepaalde inspanningen. Bij de meeste mensen ontstaat de allergische reactie door de combinatie van lichaamsbeweging en bepaalde soorten voedsel zoals tomaten, tarwe of noten. Bij anderen doet de reactie zich voor door de combinatie met medicijnen zoals aspirines. Bij nog anderen komt het alleen door de inspanning zelf.

Hoe zwaar de inspanning moet zijn om een reactie te veroorzaken, verschilt van persoon tot persoon. Iemand die relatief fit is zal minder snel reageren dan iemand die zelden aan sport doet. Toch moet je je sportschoenen nog niet te snel aan de kapstok te hangen. De aandoening komt immers niet zo vaak voor en is goed onder controle te houden met een antiallergietablet. Helaas pindakaas voor degenen die dachten dat ze nu hét perfecte excuus gevonden hadden om hun sportplannen te begraven.