Je lichaam detoxen? Zo doe je het juist

doorNele Annemansop 11/09/2018

Als je bij detoxen alleen maar denkt aan een zevendaagse sapjeskuur, is het hoog tijd om kennis te maken met een betere manier om je lichaam te reinigen. Detoxen vereist geen extreme diëten zoals vaak wordt aangeraden omdat ons lichaam zelf in staat om toxines te verwijderen. Je lichaam reinigen doe je dus beter door enkele gezonde gewoontes aan te leren en zonder dat je hoeft honger te lijden.

1. Eet voldoende anti-inflammatoire voedingsmiddelen
Onbewerkte voedingsmiddelen vol voedingsstoffen zijn de beste keuze als je de binnenkant van je lichaam schoon wil houden. Vezelrijke voeding zoals groenten en fruit, peulvruchten, noten en granen, maar ook magere eiwitten en probiotica kunnen je darmen en lever helpen om ongewenste stoffen uit je lichaam te verwijderen. Probeer verwerkte, gefrituurde en suikerachtige voedingsmiddelen en rood vlees zo veel mogelijk te vermijden voor een nog plattere buik.

2. Drink de juiste dingen
Helaas, pindakaas maar alcohol is een absolute no-go voor je detox. Probeer in plaats daarvan zoveel mogelijk water te drinken zodat je nieren de afvalstoffen uit je lichaam kunnen voeren. Voel je vrij om af en toe een schijfje citroen toe te voegen aan je glas. Die citrusvrucht houdt namelijk je elektrolyten op peil. De smaak van water een beetje moe? Maak dan eens een lekkere thee of icetea of voeg wat komkommer of fruit toe aan je glas water.

3. Beweeg meer
Zweten helpt je lichaam te detoxen doordat je bloedsomloop gestimuleerd wordt. Daarbovenop neemt beweging je stress weg en voel je je er energieker en gelukkiger door. Win-win-win!

4. Eet kleinere porties en kauw langzaam
Grote maaltijden veroorzaken vaak een opgeblazen gevoel waardoor je spijsverteringsstelsel overuren moet maken. Kies liever voor meerdere, maar kleinere gerechten op een dag en eet ze langzaam op zodat je niet te veel lucht naar binnen hapt.

5. Zorg goed voor je huid
Borstel je huid droog met een zachte borstel voordat je onder de douche of in bad kruipt. Door je huid op die manier zachtjes te exfoliëren, verwijder je dode huidcellen, stimuleer je de bloedcirculatie, bevorder je nieuwe celgroei en verwijder je sneller giftige stoffen uit je lichaam. Ook epsomzout toevoegen aan je bad helpt je van binnen en van buiten te reinigen en is ook ideaal bij spier- en gewrichtspijnen.

6. Slaap voldoende
Voldoende rust vermindert stress en ontstekingen zodat je lichaam op z'n best kan functioneren. Zorg er daarom voor dat je slaapkamer voldoende fris, donker en stil is en dat alle elektronische apparaten uitgeschakeld zijn. Probeer je ook aan een vast tijdstip te houden om naar bed te gaan zodat je minstens zeven uur per nacht slaapt.