Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

Je lichaam, je maatje: 7 tips voor een bodyneutraler leven

doorRedactieop 17/03/2021

‘Kunnen we onze lichamen alsjeblief normaliseren?’ roept popster Billie Eilish op. Bij bodyneutrality aanvaard je je lijf zoals het is, en focus je meer op hoe het voor je zorgt. Psychologen Gudrun Hespel en Liesbeth Woertman geven tips voor meer neutraal lichaamsgeluk.

1. Focus op geluk

‘Besteed meer breinruimte aan dingen die je gelukkig maken, verbreed je leefwereld, probeer te ontdekken wat je talenten en passies zijn. Door daarop te focussen is de kans reëel dat je geleidelijk aan minder belang aan je lichaamsbeeld zal hechten.’ (Hespel)

2. Wees dankbaar

‘Leer dankbaar te zijn voor de mogelijkheden – wandelen, vrienden knuffelen, lekker eten maken, kinderen baren … – die je lichaam je biedt en denk daar elke dag bewust over na.’ (Hespel)

3. Ontvolg

‘Detox je socialemediagebruik en probeer zo weinig mogelijk profielen te volgen die je een slecht gevoel geven.’ (Woertman)

4. Oordeel niet

‘Kies je vriend(inn)en zorgvuldig uit. Laat het niet passeren wanneer je negatieve opmerkingen over je uiterlijk krijgt, en behoed je er zelf ook voor om anderen te beoordelen.’ (Woertman)

5. Lekker los

‘Kies voor kledij die je lichaam ‘goeddoet’. Gooi die te krappe broeken weg en hijs je niet elke dag op hoge hakken, maar verwen jezelf geregeld ook ­vestimentair.’ (Hespel)

6. Voel

‘Kijk wat minder in de spiegel en probeer jezelf van binnenuit wat meer te voelen (waar zit de emotie?) dan je van buitenaf te beoordelen. Waar je van houdt, zie je ook liever.’ (Woertman)`

7. Adem

‘Maak geregeld tijd voor ademhalingsoefeningen die je lichaam en brein tot rust brengen.’ (Hespel)

Meer weten over hoe je bodyneutraler in het leven kan staan? Ons dossier 'Klaar in een jaar' staat deze maand volledig in het teken van body neutrality. Psychologen Gudrun Hespel en Liesbeth Woertman delen hun inzichten en ervaringsdeskundigen Murielle Scherre en Hilde Destoop vertellen hun persoonlijke verhaal. Je ontdekt het allemaal in ons aprilnummer, dat nu in de winkel ligt!