Je valt er van af en nog 2 belangrijke redenen om langzamer te eten

doorNele Annemansop 03/04/2018

Is jouw lunch ook meestal na vijf minuten al helemaal opgepeuzeld? En lijkt het uren te duren vooraleer je collega klaar is? Toch zijn er verschillende redenen om het, net zoals je trage collega, iets kalmer aan te doen.

Een recent onderzoek van de Universiteit van Manchester toont aan dat langzamer eten je immuunsysteem verbetert. Zo vonden de onderzoekers dat als je kauwt, een specifiek type immuuncel, Th17 genaamd, gestimuleerd wordt. Die cel beschermt tegen bacteriële en schimmelinfecties die vaak op de tong en tanden aangetroffen worden. Maar dat is niet de enige reden waarom je beter wat trager eet.

Langzaam kauwen is namelijk als decennia lang hét geheim om gewicht te verliezen. Niet alleen zou je er minder door eten tijdens de maaltijd maar je zou je ook minder snel laten verleiden door een snack later op de dag. Bovendien geven je hersenen pas na een twintigtal minuten het signaal dat je genoeg gegeten hebt. Eet je te snel, overeet je je dus ook makkelijker. Als je daarentegen langzaam geniet van je maaltijd, voel je sneller wanneer je voldaan bent en eet je dus ook minder.

Ongeacht of je nu wil afvallen of niet, goed kauwen is ook belangrijk voor een optimaal werkende spijsvertering. In speeksel zit namelijk amalyse, een stof die koolhydraten kan afbreken en zo een belangrijke rol speelt bij de vertering. Hoe minder je kauwt, hoe meer werk de andere onderdelen van je spijsverteringsstelsel hebben, met gas en een opgeblazen gevoel tot gevolg. Daarnaast zou te snel eten ervoor zorgen dat je minder voedingsstoffen opneemt uit je voeding.

32 keer - het magische getal volgens sommigen - kauwen is misschien een beetje te veel van het goede, maar langzaam genieten van je maaltijd in plaats van ze naar binnen te schrokken is daarentegen wél een gewoonte die je dit jaar nog voor jezelf kan maken. Bon appétit!