Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

Jij, je hormonen en je weegschaal: hoe en waarom jij en je lichaam veranderen in de overgang

doorRedactieop 17/05/2023

De menopauze laat zich soms ook op de weegschaal voelen. Toch hoeft dat geen eindeloze strijd tegen de kilo’s te worden. Door te begrijpen wat er achter die gewichtstoename zit, kan je beter focussen op een gezondere levensstijl. We gaan hier in ons juninummer dieper op in samen met menopauzeconsulente Leen Steyaert. Hier ontdek je alvast enkele interessante cijfers en letters.

CIJFERS & LETTERS

  • Nog belangrijker voor het bepalen van je gezondheid dan je BMI is de taille/ heupratio (tailleomtrek gedeeld door heupomtrek): best lager dan 0,80.
  • Een gezond vetpercentage (voor vrouwen tussen 40 en 60) ligt tussen 22% en 35%, dit kan je zelf controleren: veel personenweegschalen hebben tegenwoordig zo’n vetmeetfunctie.
  • Spieren in rust gebruiken 12 tot 14 calorieën per kilo lichaamsgewicht, dat is drie keer meer dan vetcellen.
  • Als je overgewicht hebt én 5% van je kilo’s verliest, daalt je risico op diabetes met 60%, verlaagt je bloeddruk sterk en vertraag je artrose omdat de belasting voor je knieën vermindert.
  • Een gewichtsverlies van 5 kg (bij overgewicht) heeft een positief effect op de hormonen die het risico op borstkanker na de menopauze verlagen.
  • Er zijn geen quick fixes: je moet de gezonde aanpassingen van je voeding en levensstijl minstens 40 dagen aanhouden voor je de eerste resultaten ziet in gewichtsverlies en hormoonhuishouding.
  • Kies één dag per week waarin je alle dingen wilt eten die normaal niet bij een juiste, gezonde voeding horen. Beter één dag per week helemaal losgaan dan elke dag een beetje.

Meer lezen? Ons juninummer ligt nu in de winkel!