Kaasliefhebber? Dat heeft tal van voordelen voor je gezondheid

doorNele Annemansop 06/05/2019

Cheeselovers opgelet, je staat op het punt het beste nieuws ooit te lezen. Uit een nieuwe overzichtsstudie blijkt namelijk dat het eten van kaas je risico op hartziekten verlaagt, althans als je het bij een bescheiden stukje per dag houdt.

Na een analyse van vijftien bestaande onderzoeken naar de gezondheidseffecten van het eten van kaas, waarbij gekeken werd naar het voedingspatroon van meer dan 200.000 mensen, ontdekten onderzoekers dat mensen die dagelijks een portie kaas aten 14 procent minder risico liepen op vernauwde kransslagaders en 10 procent minder kans op een beroerte. Want hoewel kaas veel verzadigde vetzuren bevat - iets wat je absoluut niet in grote hoeveelheden wil eten - zorgt de calcium in kaas er wel voor je lichaam minder vet opneemt.

Daarnaast blijkt uit een studie van de Academy of Generel Dentistry dat het eten van kaas uitstekend is voor je gebit, meer specifiek ter bescherming tegen gaatjes. Zo produceer je door het eten van een harde kaas zoals cheddar meer speeksel waardoor je mond minder zuur wordt en je tanden minder vatbaar worden voor gaatjes.

Betekent dat nu dat je à volonté mag genieten van je geliefde stukje kaas? Helaas niet. De portiegrootte waarbij de gezondheidsvoordelen gezien werden, bedroeg amper 40 gram, wat ongeveer de grootte is van een luciferdoosje. De onderzoekers benadrukken ook dat de effecten van het dagelijks eten van kaas op lange termijn niet onderzocht werden. Daarnaast hielden de onderzoekers geen rekening met andere veranderingen in het eetpatroon van de deelnemers die ook de gezondheid van hun hart kan beïnvloed hebben.

Een superfood is je favoriete beleg dus helaas niet, maar de bovengenoemde gezondheidsvoordelen zijn wel hét perfecte excuus voor die heerlijke kaas- en wijnavond komend weekend!