Kan gewichtsverlies haaruitval veroorzaken?

doorNele Annemansop 09/06/2020

Driewerf hoera: de weegschaal begint te wijzen in de richting die jij wil. Maar … dan merk je dat je haar begint uit te vallen. Hoe dat komt en vooral, wat je eraan doet kom je hier te weten.

Voor je in paniek raakt en denkt dat je helemaal kaal gaat worden, moet je dit weten: wat je doormaakt is volkomen normaal. ‘We weten dat haarverlies een gevolg kan zijn van snel gewichtsverlies en dat gewichtsverlies gelinkt is aan stress’, vertelt Ken L. Williams Jr., specialist in haarrestauratie, chirurg en auteur van het boek ‘Hair Transplant 360 – Follicular Unit Extraction’.

En helaas: hoe meer gewicht je verliest, hoe hoger het risico op haaruitval. Dat is volgens obesitasarts Fatima Cody Stanford te wijten aan het tekort aan bepaalde voedingsstoffen. ‘Mensen die afvallen nemen vaak niet genoeg eiwitten op. En als je lichaam niet genoeg eiwitten binnenkrijgt, beslist het waar de eiwitten die het wel bevat, naartoe moeten. Aangezien je haar niet cruciaal is om te overleven, krijgt het de restjes’, aldus Stanford. En dat kan leiden tot haaruitval.

Het goede nieuws? Het haarverlies is meestal maar tijdelijk. Zodra je stopt met afvallen, lost het probleem zich meestal vanzelf weer op.

Als je wat gewicht wil verliezen en zoveel mogelijk wil vermijden dat je je weelderige haardos verliest, probeer dan voldoende eiwitten te eten en de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 0.8 gram per kilogram lichaamsgewicht binnen te krijgen.

Daarnaast is het belangrijk om voldoende zink in je dieet te integreren. ‘Zink is een belangrijk mineraal voor de haar(- en nagel)groei. Zink vind je in groenten zoals broccoli en spinazie, vruchten zoals avocado’s en vijgen en dierlijke eiwitten zoals eieren en mager rundvlees.