Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

Kleine of grote zak friet? Voor je hongergevoel maakt het niet uit

doorNathalie Topsop 05/08/2020

Een kleintje met mayonaise, of toch maar een grote? Volgens onderzoek van de Vrije Universiteit Brussel maakt het voor je maag niet uit. Na het eten van een kleine portie friet zijn we immers net zo voldaan als na het eten van een grotere portie, aldus de wetenschappers.

Bij wijze van experiment serveerde het restaurant van de Vrije Universiteit Brussel hun friet vorig jaar een week lang in een puntzakje in plaats van het gebruikelijke porseleinen schaaltje. De gebruikelijke portie van 200 gram werd daardoor gereduceerd tot 160 gram. Het aantal kilogram geconsumeerde frieten daalde daardoor met 9,1 procent, zo ontdekten onderzoekers. Bovendien werden de 'missende' frietjes niet gecompenseerd met een extra tussendoortje. Het merendeel van de respondenten gaf immers aan even verzadigd te zijn na het eten van de kleinere portie. Dat geeft de wetenschappers reden om aan te nemen dat we ook met een kleinere portie friet voldoende hebben. De porties (stapsgewijs) verkleinen zou dan ook een prima maatregel kunnen zijn in de strijd tegen obesitas: zo krijgen mensen minder calorieën binnen zonder met honger van tafel te hoeven gaan.

Hoewel het onderzoek vooral werd opgezet om te onderzoeken op welke manier portiegrootte kan leiden op gezonde(re) eetgewoontes, waren ook de gevolgen voor de voedselverspilling groot. De totale hoeveelheid overgebleven friet op het bord (dus na het consumeren van de maaltijd) nam in het restaurant namelijk significant af: van 49,1 kilogram naar 16,5 kilogram in een week tijd, om precies te zijn.