Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

Krimpt je maag echt als je minder eet?

doorNele Annemansop 22/09/2020

Als je probeert om af te vallen, lijkt het de eerste weken soms alsof je maag letterlijk krimpt, zeker wanneer je jezelf opnieuw trakteert op een volumineuze maaltijd. Maar kan je maag echt uitrekken of krimpen? Wij zochten het voor je uit.

Volgens Kyle Staller, een Amerikaanse gastro-enteroloog, zit het proces iets ingewikkelder in elkaar. 'Je maag is een elastisch orgaan dat gemaakt is om uit te rekken. Toch zal je maag niet op magische wijze groter of kleiner worden zodra je een grote maaltijd verorbert. Je maag krimpt na enkele uren immers terug naar zijn gewone grootte als je voedsel naar je dunne darm wordt geduwd'.

'Maar als je regelmatig meer eet dan normaal én sneller dan dat je maag het signaal kan sturen naar je hersenen dat je verzadigd bent, kan je je maag trainen om meer voedsel op te nemen', zegt Staller. Er bestaat ook wetenschappelijk bewijs dat als je vaak te veel eet je maag minder makkelijk teruggaat naar zijn oude vorm.

Aan de andere kant zal je maag als je een lange tijd niet zoveel eet, zoals bij een dieet, niet noodzakelijk krimpen. Het kan daarentegen wel zijn dat er niet meteen zoveel voedsel inpast zoals vroeger. 'De maag wordt tijdelijk iets minder elastisch en raakt gewend aan minder voedsel wat verklaart waarom je sneller vol voelt als je een grote maaltijd eet na een tijdje diëten.'