Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

Lamp die zonsondergang nabootst gaat viraal. “Het stabiliseert je slaappatroon”, zegt expert

doorRedactieop 15/03/2021

De laatste nieuwe hype op het internet? Een lamp die een zonsondergang nabootst. Heel eerlijk: wij zijn geobsedeerd. Plus, zo’n lamp is niet alleen maar mooi, het kan je mentale gezondheid en slaappatroon ook ten goede komen. “Warme lichttin­ten wakkeren slaap aan”, zegt lichtexpert Toine Schoutens. Wij tonen je waar je deze lichtlamp kan kopen en wat precies de voordelen zijn. 

Zonsonderganglampen zijn een ding. Het is zo’n stuk waarvan we niet wisten dat we het nodig hadden, maar dat we het liefst zo snel mogelijk aan ons winkelmandje toevoegen. Begrijpelijk: na maandenlang binnen te hebben gezeten, verlangen we reikhalzend naar een streepje zon. Natuurlijk is het fantastisch dat de weergoden ons de laatste weken gunstig zijn, maar in een land als België kan je daar maar beter niet op rekenen.

Op het internet, daarentegen, kunnen we altijd rekenen. En daar wordt in de wandelgangen beweerd dat een lamp waarmee je de zonsondergang in huis haalt je leven compleet maakt. Wij geloven dat.

Picture perfect

De lamp heeft meerdere functies. Je kan de vorm van de zon op je muur projecteren, waarmee je de zon dus letterlijk in huis haalt. Bij verschillende modellen kan je ook een andere kleur instellen dan de typische geelrode kleur, voor coole vibes. 

Maar je kan ook je hele kamer laten gloeien, net alsof het golden hour is. Golden hour, ofwel het magische uur, is de korte periode net na zonsopgang en net voor zonsondergang waarbij alles gehuld is in een zachte, rode gloed. Dit specifieke moment staat bekend bij fotografen om hét perfecte plaatje te schieten. Zoals je kan zien op de foto’s hieronder, maakt de lamp je woning zo enorm fotogeniek.

Vorm van lichttherapie

Maar de lamp is niet alleen mooi. Op de website van Sunsetic, een van de merken die zonsondergang-lampen verkoopt, staat te lezen dat het licht ook kan helpen bij stress en angst. Onze collega's van Nina spraken een tijd geleden met slaapexpert Annelies Smolders over lichttherapie, en zij bevestigde die theorie. Ook lichtexpert Toine Schoutens is positief over het gebruik de lamp. “Ochtendsimulatoren bestonden al langer, de laatste tijd zien we inderdaad ook zonsondergangsimulatoren verschijnen.” 

“Deze lampen bootsen natuurlijk licht na. En dat komt goed uit, want wij zijn dagdieren, geen nachtdieren. Doordat we duizenden jaren buiten hebben geleefd, zijn we aangepast aan het ritme van zonsopgang, zonsondergang en nacht. Het moderne leven heeft ons helemaal ontregeld. Zo'n lamp die de zonsondergang nabootst, kan helpen ons ritme terug te krijgen.” 

“In tegenstelling tot het blauwe licht van schermen, verstoren warme lichttinten de aanmaak van melatonine niet. Onderzoek bevestigt dat ze zelfs slaap aanwakkeren. Mensen met een ontregeld slaapritme raad ik dan ook zeker aan om een dergelijke techniek te gebruiken. Daarnaast krijg je vanzelf ook een beter humeur als je je slaappatroon stabiliseert”, besluit Schoutens.