Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

Last van een maagzweer? 5 symptomen die je niet mag negeren

doorNele Annemansop 23/09/2020

Een op de tien Belgen krijgt ooit een maagzweer. Helaas zijn de symptomen vaak moeilijk te herkennen omdat ze ook op andere ziektes kunnen wijzen. Deze vijf signalen mag je alvast niet negeren.

1. Pijn in je bovenbuik
Het meest voorkomende symptoom van een maagzweer is een brandende pijn in de bovenbuik. Bij een maagzweer wordt het beschermlaagje van de maagwand aangetast waardoor het maagzuur letterlijk gaat invreten op de maagwand. De pijn is vaak het ergst tussen de maaltijden in en 's nachts, als het zuur wordt afgescheiden in de maag, maar er geen voedsel is om als buffer te fungeren.

2. Brandend maagzuur
Omdat de zweer voortdurend in het zuur wordt geduwd, kan de maagpijn vaak gepaard gaan met brandend maagzuur of oprispingen van voedsel alsook met een opgeblazen gevoel, boeren, misselijkheid of snel een vol gevoel na het eten.

3. Rugpijn of pijn op je borst
De pijn van een maagzweer kan uitstralen naar je borst of rug. Als de zweer door de darmwand dringt, kan de pijn intenser worden, langer duren en moeilijker zijn om te verlichten.

4. Bloederig braaksel
Als je bloed of 'koffiegruisachtig' vocht braakt, neem dan meteen contact op met je arts. Dat kan wijzen op een maagbloeding.

5. Zwarte stoelgang
Ook als je stoelgang zwart is, moet je zeker gealarmeerd zijn want ook dat kan wijzen op een maagbloeding.

Als je een van deze symptomen herkent, neem dan zeker contact op met je arts. De diagnose van een maagzweer kan heel eenvoudig gesteld worden via een gastroscopie. Dat is een kijkonderzoek waarbij een soepel en stuurbaar buisje voorzien van een camera via de mond ingebracht wordt, om zo de binnenkant van de slokdarm, maag en twaalfvingerige darm te bekijken. Met dat onderzoek kan bepaald worden of het gaat om een maagzweer of een andere aandoening.