Last van reflux? Dit dieet helpt beter dan maagzuurremmers
Veel mensen kampen met oprispend maagzuur en grijpen daarvoor naar maagzuurremmers. Maar uit nieuw onderzoek blijkt dat je beter je eetgewoonten aanpast als je ervan verlost wil raken.

Mensen met reflux krijgen gewoonlijk de raad hun eetgewoonten aan te passen (zuinig zijn met koffie, thee, chocolade, gefrituurde voedingswaren, sterk gekruid voedsel en alcohol) in combinatie met een voorschrift voor maagzuurremmers. Onderzoekers van New York vergeleken de effecten van deze behandeling (voedingsadvies en medicatie) met het mediterraan dieet (veel groenten, fruit, volkorenproducten, noten, vis en weinig vlees) zonder medicatie. Ze onderzochten daarvoor twee jaar lang 85 mensen die een of twee maagzuurremmers namen en het gangbare voedingsadvies volgden, en 99 personen die alleen het mediterrane dieet volgden, zonder medicatie.
Wat bleek? 62,6 procent van de groep die het mediterrane dieet volgde, merkte een verbetering, tegenover 54 procent van de deelnemers uit de groep die maagzuurremmers nam. En hoewel het maar om een kleine studie ging en het verschil niet erg groot is, betekent het wel dat het zinvol is om bij zure reflux te starten met een gezond voedingspatroon in plaats van meteen naar medicatie te grijpen. Het mediterrane dieet biedt bovendien nog tal van andere gezondheidsvoordelen. Zo kan het helpen in de strijd tegen overgewicht en te hoge cholesterol en heeft het geen nevenwerkingen zoals de medicatie.
Van maagzuurremmers is immers bekend dat als ze te lang en te veel gebruikt worden de kans op vroegtijdige sterfte, beroerte en dementie verhogen. In sommige gevallen is het gebruik van maagzuurremmers wel aan te raden, bijvoorbeeld bij een onderliggende ziekte zoals een maagzweer of een ontsteking van de slokdarm.
(Bron: Gezondheid en Wetenschap)