Last van slapeloze nachten? Nachttekenen zou helpen. Slaapexperte: “Maar niet elke tekening is geschikt”
Last van slapeloze nachten? Je bent absoluut niet de enige. Al is er wel een handig trucje dat je de slaap snel weer helpt vatten: nachttekenen. Slaapexperte Annelies Smolders legt uit wat het is en waarom het kan helpen tegen slapeloosheid (ook bij kinderen), zolang je het maar juist doet.

Genoeg van schaapjes tellen wanneer je niet kan slapen? Dan is er nog een handig trucje dat je eens kan uittesten: nachttekenen. En dat kan je op verschillende manieren doen. Zo kan je tekeningen verzinnen in je hoofd, die je dan ‘s ochtends aan de ontbijttafel in een schets giet. “Maar die methode vind ik minder goed”, zegt slaapexperte Annelies Smolders van online slaaptherapie Start to Sleep. “Daar gaat teveel tijd overheen. Ook louter visueel tekenen in je hoofd zorgt ervoor dat je sneller de focus verliest. Ik raad daarom aan om meteen de tekeningen in je hoofd uit te werken op papier of te kleuren in een kleurboek. Wie wil kan in bed blijven liggen, maar je kan daarvoor ook even opstaan.”
Het állerbelangrijkste is dat je mindful gaat nachttekenen. “Wanneer je wakker wordt is je hersenactiviteit erg hoog. Het doel is dat die activiteit daalt. Dat doe je door mindful en dus erg gefocust een activiteit te doen, zoals nachttekenen. Denk dus niet: ik ga pas slapen wanneer ik het linkerhoekje heb ingekleurd, of wanneer alle blauwe vakjes gevuld zijn, want dan ben je competitief bezig. Mindful wil net zeggen dat je betekenisloos gaat kleuren en ermee stopt wanneer je je slaperig voelt.”
Let op met gewone kleurboeken
Niet elke tekening leunt zich trouwens tot het nachttekenen. “Je kan zelf je creativiteit de vrije loop laten en los uit de pols beginnen schetsen, maar je hebt ook echte mindful-kleurboeken. Die tekeningen lijken op kantwerkjes.”
En dat heeft zo zijn reden, vervolgt Smolders. “Een normale tekening heeft grotere vakken, waardoor je lang aan één vak bezig bent in dezelfde kleur. Omdat een mindful-tekening veel gedetailleerder is, focus je je van centimeter tot centimeter. De kans dat je uit dat focuspunt schiet, is veel kleiner. Het houdt je bij de les, en dat is precies wat je nodig hebt om slaperigheid te creëren.”
Gouden tip voor kindjes die slecht slapen
Helpt het trucje altijd? “Iedereen wordt wakker om het anderhalf uur. Zowel goede slapers als chronisch slechte slapers. Het verschil is dat chronisch slechte slapers zich hebben getraind om hun ogen te openen en te panikeren. Voor hen gaat het nachttekenen dus helpen om opnieuw de slaap te vatten.”
Ook voor kindjes die slecht slapen zou het een gouden tip zijn. Smolders: “Kinderen tekenen overdag al vaak én graag. Voor slechte slapers leunt dit trucje dus heel erg dicht aan bij hun leefwereld en kan het ‘s nachts zeker helpen.”
Stel dat het nachttekenen jou toch niet ligt, dan heeft Annelies nog enkele alternatieven. “Je kan beginnen lezen, een serie kijken, tellen, visueel rondlopen in huis, een ademhalingsoefening doen, breien, puzzelen … Je hebt dus veel mogelijkheden, maar doe vooral iets dat jou helpt én doe het mindful”, sluit Smolders af.