Last van stress? Zo geraak je ervan verlost!
Een fikse ruzie met je partner, een te drukke werkweek of een weerbarstige tiener in huis … iedereen loopt wel eens gestresseerd rond. Dankzij onze tips slaag je erin om jouw stressniveau tot een absoluut minimum te herleiden.

1. Pak de oorzaak van je spanning aan
Wil je van je stress afraken, dan moet je in eerste instantie op zoek gaan naar de oorzaak van je spanning en die adequaat aanpakken. Krijg je je takenpakket op het werk niet afgewerkt, trek dan aan de alarmbel bij je leidinggevende. Slaag je er niet in je huishouden op orde te krijgen, schakel dan een huishoudelijke hulp, je partner of je kinderen in. Ga in elk geval na hoe je de situatie voor jezelf draaglijker kan maken. Lukt dit niet? Misschien moet je dan wel je verwachtingen of je kijk op de situatie bijstellen. Leer relativeren.
2. Ga sporten
Lichaamsbeweging is bijzonder effectief in de strijd tegen stress. Tijdens het sporten worden stresshormonen die je lichaam in voortdurende staat van alertheid brengen afgebroken, wordt je hoofd leeggemaakt en wordt de aanmaak van het gelukshormoon endorfine gestimuleerd. Hierdoor voel je je stukken rustiger, positiever en energieker.
3. Las ontspanningsmomenten in
Voorkom dat stress de bovenhand krijgt door op regelmatige basis een activiteit in te plannen waarbij je helemaal tot rust kan komen. Voor sommigen is dit een saunabezoekje, een namiddagje shoppen zonder kids of een warm bad, voor anderen is dat een fotografiecursus of naaiworkshop die al jaren op de lange baan wordt geschoven. Vind je niet meteen jouw gading, durf dan zeker van de geijkte paden af te treden. Misschien is meditatie of mindfulness wel iets voor jou?
4. Kies voor evenwichtige voeding
Door de blootstelling aan stress verbruikt je lichaam in recordtempo allerhande mineralen en vitaminen. Een evenwichtige, gezonde voeding helpt je om die broodnodige dosis aan magnesium, calcium en vitamines op peil te houden. Zo let je er best op dat je veel verse groenten, fruit, vezels, volkoren producten, ongebrande noten en zaden op het menu zet. Vermijd verder zoveel mogelijk stimulerende stoffen zoals cafeïne, alcohol en suiker.
5. Zorg voor voldoende slaap
Stress kan het slaappatroon ernstig verstoren. Probeer daarom zo veel mogelijk te ontspannen voor je naar bed gaat. Vermijd stimulerende fysieke en mentale activiteiten die je alertheid verhogen en eet geen koolhydraatrijke producten die je bloedsuikerspiegel doen stijgen en je bijgevolg extra energie bezorgen. Dim de lichten in huis en schakel alle beeldschermen één uur voor je gaat slapen uit. Hierdoor wordt de aanmaak van het slaaphormoon melatonine dat je slaperig maakt gestimuleerd.
6. Maak gebruik van homeopathie
Wie er desondanks niet in slaagt om ’s avonds de slaap te vatten of om zichzelf rustig te houden, kan een beroep doen op homeopathische geneesmiddelen die op een verantwoorde en natuurlijke manier stress helpen te verlichten. Zo bestrijdt Sedatif PC van Boiron nervositeit, angst en slapeloosheid, zonder dat er gewenning of afhankelijkheid optreedt. Overdag zorgt dit geneesmiddel in tabletvorm ervoor dat de fysieke en mentale aspecten van nervositeit ingedijkt worden, zonder enige invloed op het concentratievermogen, en tijdens de nacht garandeert het een goede nachtrust. Praat erover met een arts of apotheker om je te adviseren.