Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

Last van winterkwaaltjes? Dit kan je gemakkelijk zelf doen

doorRedactieop 10/12/2017

Tijdens de winterperiode zorgen verkoudheden, wintertenen en andere onschuldige winterkwaaltjes vaak voor de nodige kommer en kwel. Snel wat medicatie inslaan om deze ongemakjes zo snel mogelijk het hoofd te bieden baat niet, maar je hoeft ze zeker ook niet lijdzaam te ondergaan. Zo pak je ze zelf adequaat aan.

Verkoudheid

Wat? Verkoudheden zijn ontstekingen van de bovenste luchtwegen, die veroorzaakt worden door besmettelijke virussen. Hierdoor zwellen de slijmvliezen en produceren ze een teveel aan slijm. Een verkoudheid gaat meestal gepaard met een loopneus of verstopte neus, niezen, keelpijn, hoesten en een lichte hoofdpijn.

Aanpak? Verkoudheden gaan meestal na twee tot tien dagen vanzelf over. Om de luchtwegen vrij te maken kan een neusspoeling met een zoutwateroplossing of een stoombadje helpen. Gun jezelf daarnaast de nodige rust om je immuunsysteem een opkikker te geven en drink veel water om alle afvalstoffen sneller af te voeren.

 Keelpijn

Wat? Keelpijn kan door verschillende virusinfecties of bacteriële ontstekingen ontstaan. Verkoudheden zijn echter de meest voorkomende oorzaak van keelpijn. De volledige keel of een gedeelte van de keel kan pijnlijk aanvoelen, de klieren in de hals kunnen opgezet zijn en er kan een vervelende hoest, koorts of moeite met slikken optreden.

Aanpak? Keelpijn verdwijnt meestal binnen een week tot tien dagen vanzelf. Om de keelpijn te verzachten, drink je best zoveel mogelijk. Zo hou je de keelholte vochtig. Ook op een snoepje zuigen kan hierbij helpen. Gun jezelf en je keel daarnaast de nodige rust. Praat zo weinig mogelijk en rook vooral niet.

Griep

Wat? Een verkoudheid lijkt soms op griep, maar griepsymptomen zijn over het algemeen ernstiger en komen veel sneller op. In slechts enkele uren tijd krijg je naast keelpijn, hoesten ook last van koude rillingen, koorts, spierpijn en vermoeidheid.

Aanpak? Ook de griep vergt geen medische behandeling. Mits de nodige rust en slaap geneest een griep meestal spontaan. Drink daarnaast ook veel water, om je vochtbalans op peil te houden, want bij hoge koorts verliest je lichaam veel vocht. Heb je na vier dagen nog steeds last van koorts, bezoek dan een dokter om eventuele complicaties te voorkomen.

Winterhanden en wintervoeten

Wat? Winterhanden en wintervoeten ontstaan wanneer het proces van de bloeddoorstroming in de bloedvaatjes verstoord raakt. Deze overgevoeligheid voor kou veroorzaakt zwellingen, hevige jeuk, pijn en branderigheid in de vingers of tenen en kan zelfs leiden tot wondjes, blaren en kloofjes.

Aanpak? Een efficiënte medische behandeling hiertegen bestaat niet. De klachten verdwijnen afhankelijk van de ernst vanzelf na enkele dagen of weken. Als je echter vaak last hebt van winterhanden en wintervoeten, doe je er goed aan om je zo goed mogelijk te wapenen tegen de kou door je handen en voeten warm én droog te houden. Draag buitenshuis altijd handschoenen, ademende sokken om zweetvoeten te voorkomen en schoenen die niet knellen om de bloeddoorstroming niet nog meer te hinderen.

Heb je last van een geïrriteerde neus door herhaaldelijk snuiten of andere huidirritaties ten gevolge van extreme kou? Gebruik dan een zalfje op basis van calendula om de beschadigde huid te herstellen. Homeoplasmine van Boiron kalmeert alle koudegevoelige zones en maakt snel komaf met huidirritaties.