Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

Manifesteer het leven dat je wil: Afkicken van de spiegel

doorRedactieop 16/02/2022

We waren nog nooit zó geobsedeerd door ons uiterlijk. Hoe kan het ook ander als videomeetings alomtegenwoordig zijn, sociale media ons langs alle kanten bestoken met ‘picture perfect’ lichamen en we zelfs van ouderen verwachten dat ze er immer fris en fruitig uitzien. Nochtans hebben mooie mensen niet altijd een streepje voor. Gisele Kuipers (hoogleraar sociologie) en Dieter Vandebroeck (prof. sociologie) geven alvast 4 tips om lookism te doorbreken.

1. BEWUSTZIJN

Schoonheid is niet zo’n goede bron van informatie over ie- mand. Hou die gedachte vast als je iemand voor het eerst ontmoet. Een kwestie van jezelf erop te blijven wijzen. (Kuipers)

2. VECHTLUST
‘Bedenk, bijvoorbeeld bij een sollicitatiegesprek of andere selectiemomenten, dat minder aantrekkelijke en even gekwalificeerde mensen vaak meer hobbels hebben overwonnen dan hun knappe(re) concurrent, wat mogelijk kan wijzen op meer veerkracht en vechtlust. Als leidinggevende werd ik daar destijds op getraind.’

3. OPVOEDING

Probeer om als ouder ook tijdens de opvoeding van je kind om niet te veel de nadruk te leggen op uiterlijke schoonheid en weg te blijven van de clichés daarover. (Vandebroeck)

4. LEESVOER

Je bent al mooi: De schoonheid van im- perfectie van Liesbeth Woertman en More than a woman van Caitlin Moran zijn een aanrader om te lezen! (Kuipers)

Meer lezen? Ons maartnummer ligt vanaf vandaag in de winkel!